Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Piersi z kaczki podane z konfiturą cebulowo jagodową i puree z selera

O przepisie

Czas wykonania: 30 min.
Kategoria: Mięso

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • piersi z kaczki 2
    • jabłko 1
    • seler 1
    • ząbki czosnku 4
    • szałwii ananasowej kilka listków
    • jagód 80g
    • cebule cukrowe 2
    • z jednego grejpfruta 0
    • gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki
    • śmietany czubata łyżka
    • płatków chilli 1/3 łyżeczki
    • pieprz 0
    • sól morska
    • rozmarynu gałązka
    • masła Lurpak 3 łyżki
    • wina czerwonego wytawnego 50ml
    • cukru trzcinowego łyżka
    • wywaru warzywnego pół szklanki

Jak przygotować

Przygotowanie: 1. Piersi z kaczki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem nacinamy skórę aż do samego mięsa, tworząc kratkę. 2. Mięso kaczki posypujemy solą morską, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz skórką otartą z jednego grejpfruta. 3. Na suchej rozgrzanej patelni smażymy piersi, najpierw od strony skóry, do momentu kiedy skórka ładnie się zrumieni. Następnie obracamy piersi na drugą stronę i smażymy przez ok. 2 minuty. 4. Piersi przekładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy wytopionym ze skóry tłuszczem oraz sokiem wyciśniętym z jednego grejpfruta. 5. Dodajemy dwa zmiażdżone ząbki czosnku oraz gałązkę rozmarynu. 6. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 6-8 minut, jeśli chcemy aby kaczuszka była różowa w środku. 7. Na patelni, na której smażyliśmy kaczkę, rozpuszczamy łyżkę masła i dodajemy jabłka pokrojone w ćwiartki i pozbawione gniazd nasiennych. Chwilę podsmażamy, a następnie dorzucamy pokrojoną w piórka cebulę. 8. Kiedy jabłka nabiorą głębokiego czerwonego koloru, zdejmujemy je z patelni. 9. Do cebuli dodajemy jagody i podsmażamy ok. 5 minut cały czas mieszając. 10. Kaczkę wyjmujemy z piekarnika i pozwalamy jej odpocząć przez kilka minut. 11. Do cebuli i jagód, dolewamy wino i dodajemy łyżkę cukru. 12. Kiedy wszystko zacznie powoli gęstnieć dodajemy płaską łyżkę masła. 13. Na drugiej patelni rozpuszczamy łyżkę masła i podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy dwa posiekane ząbki czosnku oraz pokrojony w niezbyt dużą kostkę seler. Wszystko razem podsmażamy przez kilka minut. 14. Następnie dolewamy wywar warzywny i dusimy pod przykryciem przez ok. 5-7 minut. 15. Kiedy seler zmięknie, doprawiamy go solą, białym pieprzem, płatkami chilli, świeżo startą gałką muszkatołową oraz drobno posiekanymi listkami szałwii ananasowej. 16. Wszystko miksujemy za pomocą blendera na gładką masę. 17. Na koniec dodajemy łyżkę śmietany kremówki i jeszcze raz miksujemy. 18. Kaczkę kroimy w cienkie ukośne plastry i układamy na środku talerza. Dodatki serwujemy na talerzu według własnego uznania.

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
www.moje-kulinarne-rozterki.blogspot.com

Przepis

Piersi z kaczki podane z konfiturą cebulowo jagodową i puree z selera

Zadanie

Potrawy prosto z ogródka (z sezonowymi warzywami)

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Ravioli z botwinką w sos...

info 2013
Blog: zaciszekuchenne.blogspot.com
Trudność:
Czas wykonania: 120min
Kategoria: Przekąski