Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Tarta z kurkami z dodatkiem musu morelowego

O przepisie

Czas wykonania: 30 min.
Kategoria: Przekąski

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • mąki krupczatki 200 g
    • jajko 2
    • zimnego masła Lurpak 100 g
    • startego żółtego sera 60
    • szczypta soli 1
    • suszonych morelo 100 g
    • pomarańczy wyciśnięty sok)(1/2
    • szklanki gorącej wody 1/3
    • kurek 200 g
    • cebula 1
    • łyżki masła Lurpak 2
    • łyżki śmietany 12 lub 18 % 4
    • sera camembert 50 g
    • soli szczypta
    • pieprzu szczypta

Jak przygotować

Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy na 30 minut do lodówki. Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy rozwałkowanym ciastem aż po brzegi. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku ok. 15 min. w temperaturze 180 st. Po upieczeniu odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Morele moczymy w gorącej wodzie ok. 15-20 minut. Po tym czasie przekładamy do blendera, dodajemy sok pomarańczowy i miksujemy na wysokich obrotach na gładką masę. Kurki myjemy i oczyszczamy. Nie kroimy ich na mniejsze części, niech zachowają swój kształt. ewentualnie przetnijmy na dwie lub trzy części wyjątkowo okazały egzemplarz. Cebulę drobno kroimy i przez kilka minut dusimy na maśle, po czym dodajemy do niej kurki. Podsmażamy razem przez kolejne kilka minut. Odstawiamy na bok. Jajko lekko ubijamy widelcem, dodajemy śmietanę, starty żółty ser, razem mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Ser camembert kroimy na małe trójkąty. Na podpieczony spód przekładamy masę z jajka, śmietany i sera. Na nią przekładamy kurki z cebulką i ser camembert. Pomiędzy składnikami łyżeczką nakładamy mus morelowy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok. 20 - 25 minut, do momentu kiedy masa będzie ścięta, a camembert się ładnie roztopi. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
bistro mama

Przepis

Tarta z kurkami z dodatkiem musu morelowego

Zadanie

Słodko i wytrawnie (połączenie owoców z mięsem lub słonym serem)

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Krewetki w sosie mandarynkowym

info 2013
Blog: Cuisine de Remi
Trudność:
Czas wykonania: 30min
Kategoria: Ryby i owoce morza