Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Ditali rigati z cukinią i groszkiem w miętowo – cytrynowym sosie i cytrusowym kurczakiem

O przepisie

Czas wykonania: 60 min.
Kategoria: Przekąski

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • makaronu Ditali rigati 400g
    • cukinia pokrojona w kawałki 2 sztuki
    • świeży groszek 200g
    • sok z cytryny 0
    • świeża mięta 1 pęczek
    • masło Lurpak 1 łyżka
    • sól morska 0
    • świeżo mielony czarny pieprz szczypta
    • piersi kurczaka 2 pojedyncze
    • pieprz cytrusowy 1 łyżeczka
    • oliwa z oliwek 3 łyżki

Jak przygotować

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy groszek, przesmażamy. Podlewamy niewielką ilością wody i dusimy około 10 minut. Dorzucamy cukinię, przeprawiamy solą i dusimy około 5 minut. Do malaksera wlewamy 100ml oliwy z oliwek i sok z cytryny, wrzucamy liście mięty, odrobinę soli i czarny pieprz, miksujemy na gładki sos. Wlewamy go do groszku i cukinii, dodajemy masło, mieszamy i zagotowujemy, odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i wkładamy mięso, smażymy na rumiano – około 10 minut, przyprawiamy solą i pieprzem cytrusowym, dolewamy kilka kropel soku z cytryny. Dusimy jeszcze 10 minut. Ugotowany makaron przekładamy do warzyw w sosie miętowym i dokładnie mieszamy. Wykładamy na talerz i układamy na wierzchu mięso, ozdabiamy świeżymy liśćmi mięty.

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
Rozważania o kuchni i nie tylko

Przepis

Ditali rigati z cukinią i groszkiem w miętowo – cytrynowym sosie i cytrusowym kurczakiem

Zadanie

Potrawy prosto z ogródka (z sezonowymi warzywami)

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Jaja sadzone w szpinaku ...

info 2013
Blog: Gotuj sam
Trudność:
Czas wykonania: 30min
Kategoria: Jajka i sery