Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Pieczona młoda marchewka z soczewicą i mielonym mięsem z dodatkiem anyżu

O przepisie

Czas wykonania: 60 min.
Kategoria: Mięso

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • młodych marchewek 15-20 szt.
    • oliwy z oliwek 2 łyżki
    • soli morskiej 1/2 łyżeczki
    • mielonego mięsa wieprzowego 400 g
    • czerwonej soczewicy waga przed gotowaniem)(150 g
    • średnia cebula 1
    • ząbek czosnku 1
    • masła Lurpak 50 g
    • mozzarelli 125 g
    • płaska łyżeczka cynamonu 1
    • mała gwiazdka anyżu 1
    • sól 1 łyżeczka
    • pieprz 1/2 łyżeczki

Jak przygotować

Marchewki myjemy, odcinamy końcówki i cienko obieramy. Nacieramy oliwą i posypujemy solą gruboziarnistą (ilość według uznania). Układamy je w żaroodpornym naczyniu i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st, przez ok. 40 minut. W trakcie pieczenia często obracamy marchewki na drugą stronę i sprawdzamy czy są już upieczone, delikatnie nacinając nożem. W tym czasie, kiedy marchewki są w piekarniku, przygotowujemy mięso i soczewicę. Soczewicę gotujemy wg czasu podanego na opakowaniu (najczęściej ok. 15 minut). Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim na zloty kolor cebulę pokrojoną w kostkę. Pod koniec dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku i smażymy jeszcze przez ok. 1 minutę. Do cebuli i czosnku dodajemy mięso mielone i na razem smażymy do momentu, aż mięso będzie lekko brązowe. Do mięsa dodajemy ugotowaną soczewicę, doprawiamy solą, pieprzem, cynamonem i rozdrobnioną gwiazdką anyżu. Na dnie naczynia żaroodpornego rozkładamy połowę pieczonych marchewek, na nie wykładamy połowę mięsa z soczewicą, następnie znów układamy marchewki i przykrywamy pozostałym mięsem. Mozzarellę kroimy w plastry i układamy je na wierzchu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. ok. 30 minut. Mozzarella powinna mieć ładny złoty kolor.

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
bistro mama

Przepis

Pieczona młoda marchewka z soczewicą i mielonym mięsem z dodatkiem anyżu

Zadanie

Potrawy prosto z ogródka (z sezonowymi warzywami)

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Ditali rigati z cukinią ...

info 2013
Blog: Rozważania o kuchni i nie tylko
Trudność:
Czas wykonania: 60min
Kategoria: Przekąski