Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Orzeźwiające tabule (tabbouleh)

O przepisie

Czas wykonania: 60 min.
Kategoria: Przekąski

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • kaszy kuskus 150 g
    • marchewki 2
    • czerwona papryka 1
    • pomidory 2
    • ogórek 1
    • cytryny sok z 1/2
    • oliwy 3 łyżki
    • listków świeżej mięty kilkanaście
    • świeżo zmielony sól, pieprz
    • ostrej papryki szczypta
    • wrzącej wody ok. 0,5 litra
    • masła 1 łyżka
    • miękkiego sera koziego 1 opakowanie

Jak przygotować

Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem, tak aby woda była ok. 1 cm powyżej poziomu kaszy. Po kilku minutach mieszamy ją widelcem, aby rozbić grudki, dodajemy łyżkę masła, mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Warzywa dokładnie myjemy, marchewki, ogórka i pomidora obieramy ze skórki. Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do ostudzonej kaszy. Dodajemy sok z cytryny, oliwę, posiekaną miętę i świeżo zmielony pieprz i sól. Dodajemy również odrobinę ostrej papryki, dla lekkiego zaostrzenia smaku. Sałatkę chłodzimy. Podajemy z odrobiną sera koziego. Dekorujemy miętą. Smacznego!

Głosuj na przepis i blog

Pora coś zjeść

Blog
Pora coś zjeść

Przepis

Orzeźwiające tabule (tabbouleh)

Zadanie

Potrawy prosto z ogródka (z sezonowymi warzywami)

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Młoda kapusta z kminem i...

info 2013
Blog: PasjaSmaku
Trudność:
Czas wykonania: 30min
Kategoria: Warzywa i grzyby