Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Szparagi w maśle cytrynowym z pistacjami

O przepisie

Czas wykonania: 30 min.
Kategoria: Warzywa i grzyby

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • szparagów 1 pęczek
    • masła 3-4 łyżki
    • z 1 cytryny skórka starta
    • pistacji 1/2 szklanki
    • sól i pieprz do smaku
  • główne składniki
    • szparagów 1 pęczek
    • masła 3-4 łyżki
    • z 1 cytryny skórka starta
    • pistacji 1/2 szklanki
    • sól i pieprz do smaku

Jak przygotować

Pistacje siekamy dosyć grubo i podprażamy na suchej patelni. Szparagi myjemy pod bieżącą wodą, aby usunąć ewentualny piasek. Lubię używać cienkich szparagów, gdyż szybciej je się przygotowuje, a nadto są delikatniejsze i istnieje mniejsze ryzyko, że trafimy na łykowatą końcówkę. Po umyciu układamy szparagi na blacie lub desce do krojenia i odcinamy z każdego szparaga od dołu ok. 2 cm zdrewniałą końcówkę (zielonych szparagów nie musimy obierać). Szparagi przekładamy do żaroodpornego naczynia i doprawiamy solą i pieprzem. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Szparagi wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 10 – 15 minut (im grubsze szparagi, tym dłuższy czas pieczenia). Szparagi możemy także ugotować na parze, jednak według mnie proces pieczenia wydobywa z nich słodką nutę (co dotyczy zresztą wszystkich pieczonych warzyw :)). Gdy szparagi się pieką, na patelni lub w garnuszku roztapiamy masło na niewielkim ogniu, uważając, aby nam się nie przypaliło. Cytrynę dokładnie myjemy i ścieramy z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach. Startą skórkę dodajemy do roztopionego masła i wyłączamy ogień, zostawiając patelnię na ciepłej płycie kuchennej, aby masełko nabrało cytrynowego aromatu. Gotowe szparagi polewamy masełkiem cytrynowym i posypujemy uprażonymi pistacjami i podajemy jako samodzielne danie lub dodatek do dań mięsnych lub rybnych (ja podałam szparagi w towarzystwie polędwiczek wieprzowych i grillowanego sera halloumi). Smakuje pysznie z lampką schłodzonego, białego wina :)

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
www.slodkababka.pl

Przepis

Szparagi w maśle cytrynowym z pistacjami

Zadanie

Potrawy prosto z ogródka (z sezonowymi warzywami)

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Wykwintna tarta marchewk...

info 2013
Blog: gotowaniezpasja.pl
Trudność:
Czas wykonania: 120min
Kategoria: Zapiekanki i pizze