Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Jaja sadzone w szpinaku z kwiatem chrzanu

O przepisie

Czas wykonania: 30 min.
Kategoria: Jajka i sery

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • kaszy gryczanej nieprażonej 150 g
    • duży pęczek liści szpinaku 1
    • duża cebula 1
    • masła Lurpak klasyczne 10 dag
    • bulionu 1 szklanka
    • gałki muszkatołowej szczypta
    • czosnku 2 ząbki
    • jaja 4
    • mąki pszennej 1 płaska łyżeczka
    • pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki
    • sól i pieprz czarny dosmaku
    • kwiatów chrzanu mały pęczek

Jak przygotować

Ugotuj kaszę na sypko w lekko osolonej wodzie. Pod koniec gotowania dodaj 5 dag masła oraz pieprz ziołowy. Wymieszaj. Gdy kasza będzie miękka wstaw ją w ciepłe miejsce. Umyj i obierz szpinak z łodyg. Kwiaty szpinaku i kilkanaście liści pozostaw do dekoracji (są smaczne i wyraziste w smaku).Liście pokrój niezbyt drobno.Obierz i posiekaj drobniutko cebulę. Włóż 5 dag masła do rondelka o wysokim brzegu .Zagrzej je po czym zeszklij cebulkę po czym zalej ją bulionem, dodaj posiekany drobno czosnek i szpinak. Dopraw go solą, pieprzem czarnym oraz gałką muszkatołową. Mąkę wymieszaj w niewielkiej ilości wody i zagęść nią sos. Zrób w jarzynce dołki po czym w każdy wbij jajo. Trzymaj potrawę na bardzo małym ogniu pod przykryciem do chwili aż białko się zetnie a żółtko pozostanie płynne. Ułóż kaszę na talerzach przy pomocy obręczy w krążek. Ułóż na każdej porcji kaszy szpinak oraz jajo sadzone. Udekoruj danie listkami i kwiatami szpinaku oraz chrzanu. Jajo oprósz odrobiną pieprzu.

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
Gotuj sam

Przepis

Jaja sadzone w szpinaku z kwiatem chrzanu

Zadanie

Potrawy prosto z ogródka (z sezonowymi warzywami)

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Tarta szparagwa

info 2013
Blog: Moja kuchnia
Trudność:
Czas wykonania: 200min
Kategoria: Zapiekanki i pizze