Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Fouguasse z kurczakiem i sezonowymi warzywami

O przepisie

Czas wykonania: 120 min.
Kategoria: Mięso

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • filet z kurczaka 1
    • botwinki 1 pęczek
    • rukoli 1 garść
    • szpinaku 1 garść
    • czerwonej papryki 1/2
    • czosnku 2 ząbki
    • cebula 1
    • żółtego sera 100g
    • koncentratu pomidorowego 2 łyżki
    • oliwy z oliwek 2 łyżki
    • masła 2 łyżki
    • słodka papryka 1 łyżeczka
    • oregano, bazylia 1 łyżeczka
    • sól, pieprz do smaku
    • ciasta do pizzy 300g

Jak przygotować

Pierś z kurczaka i czosnek pokroić w kosteczkę, podsmażyć na maśle, dodać sól i pieprz do smaku. Jak kurczak zacznie się rumienić dodajemy pokrojone w 1 cm kawałki łodygi botwiny i dusimy przez 2 minuty pod pokrywką. Liście botwiny, szpinak i rukolę kroimy w 1 cm paski. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, cebulę w piórka, paprykę w kostkę, żółty ser trzemy na tarce. Blat smarujemy oliwą z oliwek, bierzemy ciasto i rozciągamy palcami lub wałkiem na grubość ok 5 mm tak aby otrzymać prostokąt 30x25 cm Ciasto smarujemy koncentratem pomidorowym, oliwą z oliwek, posypujemy przyprawami, nakładamy żółty ser, liście botwiny, szpinak, rukolę, paprykę, pomidorki, cebulę i ciepłego kurczaka. Całość zawijamy w duży rulon o szerokości 15 cm i ugniatamy z góry, aby go trochę spłaszczyć, przekładamy na papier do pieczenia i nożem nacinamy do samego dołu wzorek charakterystyczny dla fouguasse, Gotowe przekładamy na nagrzaną blachę i pieczemy przez 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C Podajemy na gorąco

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
kasia gotuje

Przepis

Fouguasse z kurczakiem i sezonowymi warzywami

Zadanie

Potrawy prosto z ogródka (z sezonowymi warzywami)

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Orzeźwiające tabule (tab...

info 2013
Blog: Pora coś zjeść
Trudność:
Czas wykonania: 60min
Kategoria: Przekąski