Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Kolorowe placki z cukinią i brązowym ryżem

O przepisie

Czas wykonania: 30 min.
Kategoria: Przekąski

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • cukinie o łącznej wadze ok. 700g)(2
    • marchewka 1
    • cebula 1
    • ząbki czosnku 2
    • oliwek zielonych garść
    • listków bazylii kilka
    • jajka 2
    • mąki 1/2 szklanki
    • ugotowanego brązowego ryżu 1/2 torebki
    • sól, pieprz do smaku:
    • masła klasycznego Lurpak 1 łyżka
    • oleju kilka łyżek

Jak przygotować

Cukinie umyć, obrać, przekroić na pół i usunąć serki. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posypać dużą szczyptą soli, odstawić na kilkanaście minut. Po tym czasie odcisnąć cukinię z nadmiaru wody. Marchew zetrzeć na drobnych oczkach. Cebulę, oliwki i bazylię drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do cukinii, wymieszać. Wsypać ryż, mąkę, wbić jajka. Doprawić solą i pieprzem (ilość - wg uznania). Zmiksować na gładką masę. Na patelni roztopić masło, wlać olej. Dzięki połączeniu masła z olejem placuszki będą bardziej rumiane i delikatne w smaku. Łyżką kłaść porcje ciasta, formować okrągłe placuszki. Smażyć na średnim ogniu z dwóch stron na rumiany kolor. Podawać z jogurtem greckim.

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
planeta-smaku.blogspot.com

Przepis

Kolorowe placki z cukinią i brązowym ryżem

Zadanie

Potrawy prosto z ogródka (z sezonowymi warzywami)

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Placuszki cukiniowe

info 2013
Blog: www.relishmeals.blogspot.com
Trudność:
Czas wykonania: 30min
Kategoria: Przekąski