Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - cukinia faszerowana kaszką krakowską

O przepisie

Czas wykonania: 120 min.
Kategoria: Przekąski

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • cukinia 30 cm lub 2 mniejsze 1
    • kaszki krakowskiej 0,5 szkl.
    • boczku wędzonego 20 dkg
    • duży pęczek szczypioru 1
    • łyżka masła + trochę wiórków maślanych 1
    • soli i pieprzu szczypta
    • lubczyku lub bazylii do posypania 2-3 łyżki

Jak przygotować

cukinię wydrążyć (jeśli jest duża i z pestkami to tę część wyrzucić, wnętrze młodej posiekać i dodać na patelnię razem ze szczypiorem), jej wnętrze delikatnie oprószyć solą i pieprzem. do gotującej się 1,5 szkl. wody wrzucić masło i 0,5 szkl. kaszki krakowskiej. osolić, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować, aż wchłonie płyn (max. 10 min.). boczek pokroić w kostkę i zrumienić na patelni, dodać posiekany szczypior, gdy zmięknie dodać kaszkę. smażyć razem chwilę, ewentualnie doprawić. farsz nakładać do wnętrza cukinii. na wierzchu ułożyć wiórki masła. piec godzinę w 180 st. C. pod koniec pieczenia posypać posiekaną zieleniną.

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
Eksperyment sobotni

Przepis

cukinia faszerowana kaszką krakowską

Zadanie

Potrawy prosto z ogródka (z sezonowymi warzywami)

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Jajka pieczone na szczaw...

info 2013
Blog: www.przepisy.com
Trudność:
Czas wykonania: 30min
Kategoria: Przekąski