Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Gulasz wołowy w porterze z rabarbarem

O przepisie

Czas wykonania: 120 min.
Kategoria: Mięso

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • wołowiny na gulasz 800 g
    • obranego rabarbaru 400 g
    • piwa porter 500 ml
    • kostka wołowa do zupy 1
    • cebula czerwona 1
    • cebula biała 1
    • papryczka chilli 1
    • ząbki czosnku 4
    • łyżek koncentratu pomidorowego 6
    • suszonych śliwek bez pestek 10
    • łyżki oliwy do smażenia 3
    • łyżki miodu 2
    • łyżki masła 2
    • soku z cytryny 100 ml
    • łyżeczki kurkumy 2
    • łyżeczka cynamonu 1
    • garść natki pietruszki 1
    • garść liści kolendry 1
    • łyżeczka ziaren marynowanego zielonego pieprzu 1
    • łyżeczka soli do smaku 1
    • łyżeczka grubo mielonego pieprzu do smaku 1

Jak przygotować

Przygotowanie: Opłukać mięso, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w dużą kostkę, a następnie podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać cebulę pokrojoną w piórka, a po chwili posiekany czosnek i posiekane chili bez pestek (dla lubiących ostre smaki pestki oczywiście zostają!). Gdy cebula się zeszkli, dodać kurkumę, cynamon oraz zmiażdżony w moździerzu marynowany zielony pieprz i podsmażyć wszystko 1-2 minuty. Wlać piwo oraz sok z cytryny (płyn powinien przykrywać mięso – jeżeli brakuje, to trzeba szybko udać się do sklepu i dokupić piwa!), dodać kostkę rosołową, przecier pomidorowy, miód oraz pokrojone drobno suszone śliwki. Wymieszać, a następnie dusić ok 1,5-2 godzin, aż mięso będzie miękkie. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gdy mięso będzie już miękkie, dodać rabarbar obrany i pokrojony w kawałki długości ok. 3 cm. Dusić jeszcze 2-3 minuty (nie dłużej, bo rabarbar się rozgotuje!). Dodać masło i rozpuścić a następnie zdjąć z ognia, dodać

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
gotowaniezpasja.pl

Przepis

Gulasz wołowy w porterze z rabarbarem

Zadanie

Potrawy prosto z ogródka (z sezonowymi warzywami)

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

POMYSŁ NA KOTLETA, MÓJ S...

info 2013
Blog: daniazklasa.blog.onet.pl
Trudność:
Czas wykonania: 30min
Kategoria: Przekąski