Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Wykwintna tarta marchewkowa z boczkiem

O przepisie

Czas wykonania: 120 min.
Kategoria: Zapiekanki i pizze

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • masła 100 g
    • mąka pszenna 200 g
    • żółtko 1
    • łyżki zimnej wody 2
    • łyżeczki soli 1/2
    • marchewki 0,6 kg
    • sera cheddar 200 g
    • boczku 200 g
    • jajka + białko z jajka do ciasta)(2
    • łyżki śmietany 18% 3
    • łyżeczka soli 1
    • łyżeczka cukru 1

Jak przygotować

Ciasto: Zimne masło poszatkować, dodać pozostałe składniki i posiekać nożem. Na koniec wymieszać wszystkie składniki, wyrobić kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok 45 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować i włożyć do formy. Piec przykryte folią aluminiową obciążone suchą fasolą w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut. Następnie zdjąć folię i dodać nadzienie. Nadzienie: Obrać marchewki i zagotować na półtwardo (ok. 3-4 min) w wodzie z dodatkiem soli i cukru; następnie ostudzić. Po ostudzeniu zetrzeć na tarce marchewkę oraz ser. Wymieszać z jajkami i śmietaną na jednolitą masę. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanej patelni, a następnie wymieszać z nadzieniem. Gdy ciasto podpiecze się 15 minut w piekarniku, położyć na nie nadzienie i piec ok. 30-40 minut. Podawać o razu, na ciepło.

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
gotowaniezpasja.pl

Przepis

Wykwintna tarta marchewkowa z boczkiem

Zadanie

Potrawy prosto z ogródka (z sezonowymi warzywami)

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

POMYSŁ NA KOTLETA, MÓJ S...

info 2013
Blog: daniazklasa.blog.onet.pl
Trudność:
Czas wykonania: 30min
Kategoria: Przekąski