Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Kalarepki faszerowane warzywami i kuskusem

O przepisie

Czas wykonania: 60 min.
Kategoria: Warzywa i grzyby

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • kalarepa 4
    • papryka 2
    • pomidor 2
    • cukinia 2
    • kuskus 200 g
    • masło klasyczne lurpak 2 łyżki
    • sól do smaku
    • pieprz do smaku
    • cebula 1
    • tymianek 2-3 gałązki
    • czosnek 1 ząbek
    • olej 2 łyżki
    • wywar warzywny 500 ml

Jak przygotować

Kalarepy oczyszczamy, odcinamy spody, wydrążamy (środki można wykorzystać do zrobienia zupy lub surówki). Gotujemy w osolonej wodzie przez około kwadrans. Kaszę kuskus zalewamy gorącym wywarem warzywnym. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 minut. Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy do niej zmiażdżony czosnek i kolejno pokrojone w drobną kostkę warzywa: paprykę, cukinię i pomidory. Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Smażymy przez 5-7 minut, by warzywa zmiękły. Podsmażone warzywa mieszamy z kaszą kuskus i masłem Lurpak. Tak przygotowanym farszem nadziewamy ułożone w naczyniu żaroodpornym kalarepy. Zapiekamy przez ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
Obados na obiados

Przepis

Kalarepki faszerowane warzywami i kuskusem

Zadanie

Potrawy prosto z ogródka (z sezonowymi warzywami)

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Aromatyczna marchwianka ...

info 2013
Blog: Co na obiad
Trudność:
Czas wykonania: 30min
Kategoria: Zupy