Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Crumble z rabarbarem i truskawkami

O przepisie

Czas wykonania: 60 min.
Kategoria: Przekąski

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • rabarbar 4 łodyki
    • truskawka kobiałka
    • masło Lurpak 1
    • mięta kilka liści
    • cukier 1 i 1/2
    • mąka pszenna 1/2 szklanki
    • płatki owsiane 1/2 szklanki
    • otręby 5 łyżek

Jak przygotować

Rabarbar myję i kroję w kostkę. Truskawki przekrawam na pół. Na suchej patelni rozpuszczam 1/2 szklankę cukru aż zacznie się rozpuszczać. Wrzucam owoce i karmelizuje mieszając przez około 2 minuty. Przekładam do naczynia, dodaję listki mięty i odstawiam. Przez ten czas jak będę wyrabiać ciasto, truskawki puszczą sok. W misce wyrabiam ciasto z pozostałych składników. Formuje kulę i wsadzam do zamrażalki na 10 minut. Owoce razem z listkami mięty przekładam do foremek, w których będę piekła crumble. Do każdej wlewam sok, który wytworzył się w między czasie. Ciasto trę na grubych oczkach i przykrywam nim owoce. Piekę 20 minut w 200 stopniach.

Głosuj na przepis i blog

A Bite To Eat

Blog
A Bite To Eat

Przepis

Crumble z rabarbarem i truskawkami

Zadanie

Wszystko z truskawkami

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

ciasto królowej Victorii

info 2013
Blog: między kuchnią a brzegiem ogrodu
Trudność:
Czas wykonania: 60min
Kategoria: Ciasta i desery