Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Grzanki z pesto z rukoli i sadzonym jajkiem

O przepisie

Czas wykonania: 30 min.
Kategoria: Przekąski

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • rukoli 50 g
    • migdałów bez skórki 50 g
    • sera pecorino 30 g
    • oliwy z oliwek 3 łyżki
    • masła Lurpak 5 łyżek
    • ząbek czosnku 1
    • kromki pszennego pieczywa bagietki)(2
    • jajko 1
    • pomidorek koktajlowy 1

Jak przygotować

Pesto: Rukolę myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy w papierowym ręczniku. Migdały, ser pecorino oraz czosnek wkładamy wkładamy do blendera i miksujemy kilkanaście sekund na najwyższych obrotach. Dodajemy rukolę, oliwę z oliwek i 3 łyżki roztopionego masło Lurpak. Miksujemy razem przez kolejne kilkanaście sekund na wysokich, ale nie najwyższych obrotach. Na patelni topimy jedną łyżkę masła, bagietkę kroimy po skosie na kromki o szerokości ok. 2 cm. Podsmażamy przez chwilę na roztopionym maśle, aż kromki uzyskają zloty kolor z obi stron. Jednocześnie na drugim palniku, na pozostałym maśle, smażymy jajko sadzone (podsmażamy z obu stron). Białko formujemy łopatką wokół żółtka tak, aby kształtem i wielkością pasowało do wielkości kanapek. Na grzankę nakładamy pesto, na pesto delikatnie przekładamy jajko sadzone, przykrywamy drugą grzanką. Kanapkę kroimy na dwie części, na każdej z nich umieszczamy połówkę pomidorka koktajlowego i całość spinamy wykałaczką, Należy uważać, aby wykałaczka nie przebijała bezpośrednio żółtka.

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
bistro mama

Przepis

Grzanki z pesto z rukoli i sadzonym jajkiem

Zadanie

Kanapki de luxe

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Kanapka z pastą z awokad...

info 2013
Blog: Kocham Jeść blog
Trudność:
Czas wykonania: 30min
Kategoria: Przekąski