Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Grzanki z wędzonym łososiem i sosem cytrynowym

O przepisie

Czas wykonania: 15 min.
Kategoria: Ryby i owoce morza

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • weki pszennej 8 kromek
    • łososia wędzonego na zimno 100 g
    • liście sałaty lodowej 2 liście
    • pomidor 1
    • ogórka 1/2
    • czerwonej cebuli 1/2
    • mąki pszennej 1 łyżka
    • masła Lurpak 1 łyżka
    • bulionu 1 szklanka
    • słodkiej śmietanki 1/2 szklanki
    • cytryna 1
    • sól, pieprz, cukier do smaku
    • posiekanego koperku opcjonalnie)(garść

Jak przygotować

Aby przygotować sos cytrynowy w rondelku na małym ogniu roztapiamy masło z mąką dokładnie mieszając - ma powstać jasna zasmażka. Następnie dodajemy szklankę bulionu, doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Do sosu dodajemy startą na małych oczkach skórkę oraz wyciśnięty sok z cytryny. Zestawiamy rondelek z ognia, dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku i mamy gotowy sos. Kromki weki opiekany delikatnie z obu stron na suchej patelni. Liście sałaty rwiemy na mniejsze kawałki, pomidora i ogórka kroimy w plastry, cebulę w półksiężyce. Ciepłe grzanki możemy posmarować masłem, na nie układamy sałatę, plasterki ogórka, plasterek wędzonego łososia, pomidora i cebulę. Całość polewamy wystudzonym sosem cytrynowym, przyozdabiamy cząstką cytryny, oliwką, koperkiem.

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
www.wkuchnikatie.pl

Przepis

Grzanki z wędzonym łososiem i sosem cytrynowym

Zadanie

Kanapki de luxe

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

bruschetta z krewetkami

info 2013
Blog: dominikbe.blogspot.com
Trudność:
Czas wykonania: 15min
Kategoria: Ryby i owoce morza