Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Chrupiące chlebki z indykiem, serem kozim, roszponką i orzeszkami piniowymi.

O przepisie

Czas wykonania: 30 min.
Kategoria: Przekąski

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • mąki pszennej 160 g
    • wody 80 ml
    • jajko 1 małe
    • soli szczypta
    • piersi z indyka 400 g
    • sól świeżo zmielona
    • pieprz świeżo zmielony
    • masła kilka łyżek
    • roszponki 5 garści
    • sera koziego kilka plasterków
    • orzeszków piniowych 50 g
    • płynnego miodu kilka łyżek

Jak przygotować

Pracę rozpoczynamy od zrobienia ciasta na chlebki. Z mąki, wody, jajka i szczypty soli zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy je na kilka milimetrów grubości, a następnie wycinamy z niego kółka o średnicy ok. 10 centymetrów. Każde kółko nakłuwamy widelcem, umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10 minut w 200 st., aż chlebki się zarumienią. Następnie na suchej patelni prażymy orzeszki piniowe aż będą lekko rumiane. Pierś z indyka myjemy, usuwamy błonki i osuszamy, następnie kroimy w sporą kostkę, oprószamy solą i pieprzem i smażymy na maśle, aż się zarumieni. Na ostudzonych chlebkach układamy roszponkę, następnie pierś z indyka, pokruszone kawałki sera koziego i orzeszki piniowe. Całość polewamy niewielką ilością miodu. Smacznego!

Głosuj na przepis i blog

Pora coś zjeść

Blog
Pora coś zjeść

Przepis

Chrupiące chlebki z indykiem, serem kozim, roszponką i orzeszkami piniowymi.

Zadanie

Kanapki de luxe

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Burger “Kołodziej” z gri...

info 2013
Blog: PasjaSmaku
Trudność:
Czas wykonania: 15min
Kategoria: Przekąski