Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Babka z białek z jabłkiem i nutellą

O przepisie

Czas wykonania: 60 min.
Kategoria: Ciasta i desery

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • białka 7 szt
    • mąka 400 g
    • cukier 240 g
    • cukier waniliowy 2 łyżki
    • maslo Lurpak 250 g
    • mleko ciepłe 3 szkl
    • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    • sok z cytryny z 1 sztuki
    • jablka 3 sztuki
    • śliwkowa nutella albo zwykła czekoladowa słoik 0,3 l

Jak przygotować

Białka ubijamy na sztywna pianę stopniowo dodając cukier i mieszamy tak długo aż cukier całkowicie się rozpuści a piana będzie lśniąca. Dodajemy cukier wanilinowy i dalej mieszamy. Wlewamy ciepłe mleko. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło. Wszystko razem wymieszać jeszcze raz. Tortownicę 26 cm średnicy smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Jabłka obieramy i kroimy w ósemki a następnie skrapiamy sokiem z cytryny. Na dno tortownicy wylewamy tyle ciasta aby przykryło dno, na nim układamy cząstki jabłek a na jabłka wylewamy resztę ciasta. Na wierzchu ciasta po łyżce układamy śliwkową nutellę do wyczerpania dżemu. Pieczemy babkę w piekarniku nagrzanym do 170 C przez 45 minut.

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
Moje Małe Czarowanie

Przepis

Babka z białek z jabłkiem i nutellą

Zadanie

Słodkie szaleństwo

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Muśnięta czekoladą tarta...

info 2013
Blog: Doprawione Fantazją
Trudność:
Czas wykonania: 120min
Kategoria: Ciasta i desery