Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Mazurek kajmakowy z bezą

O przepisie

Czas wykonania: pow. 2 godz.
Kategoria: Ciasta i desery

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • mąka pszenna 250g
    • masło lurpak 175g
    • cukier puder 100
    • żółtko 1 sztuka
    • masa kajmakowa 200g
    • białko 2 sztuki
    • cukier 25g
    • ocet winny pół łyżeczki

Jak przygotować

250g mąki trzeba zagnieść ze 175g miękkiego masła i 75 cukru pudru, dodać żółtko i wymiąchać na gładko łapkami. zwinąć w kulkę i do lodówki na kilka minut. potem rozwałkować i na blachę 22x28cm wysmarowaną masłem i wysypaną b. tartą. do lodówki na 30 minut, a potem upiec na złoto w 15 minut w 190 stopniach. wyjąć, schłodzić i wysmarować gotową masą kajmakową. znowu schłodzić a potem ubić 2 białka na sztywną pianę z cukrem (25g zwykłego ) pod koniec dobić z 25g pudru i 1/2 łyżeczki octu. Rozsmarować po wierzchu ciasta i do piekarnika (110 stopni) na około 1,5 godziny. potem piekarnik wyłączyć i niech się beza dosuszy aż piekarnik całkiem wystygnie

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
www.przepisy.com

Przepis

Mazurek kajmakowy z bezą

Zadanie

Słodkie szaleństwo

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Cytrynowe mini babeczki ...

info 2013
Blog: chilifiga.pl
Trudność:
Czas wykonania: 30min
Kategoria: Ciasta i desery