Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Wielkanocna pascha z musem z suszonych śliwek

O przepisie

Czas wykonania: 60 min.
Kategoria: Ciasta i desery

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • chudego twarogu 500 g
    • żółtka 4
    • śmietany kremówki 30% 200 ml
    • masła 60 g
    • suszonych śliwek 200 g
    • kandyzowanej skórki pomarańczowej 100 g
    • łyżek miodu 6
    • spirytusu 1 łyża
    • balsamico 2 łyżki
    • soku z czarnej porzeczki 50 ml

Jak przygotować

Przepis na ten deser stworzyłam, jak zwykle w przypadku moich przepisów z myślą o osobach które pragną zdrowo się odżywiać. Cukier zastąpiłam miodem- o wiele bardziej wartościowym produktem, a aby dodać deserowi nutkę wyjątkowości ...i błonnika:) postanowiłam podać go z musem z suszonych śliwek. A oto sposób przygotowania PASCHA W średniej wielkości rondlu ucieramy żółtka z płynnym miodem (miód by uzyskać pożądaną konsystencję możemy włożyć na kilka minut do mikrofali, lekko podgrzany zmieni konsystencję na płynną). Oczywiście miód można zastąpić cukrem pudrem – jest ekonomiczniej, osobiście jednak polecam miód ponieważ jest zdrowszy. Gdy żółtka utrzemy na puszystą masę dodajemy śmietanę kremówkę 30% oraz olejek waniliowy. Całość dokładnie mieszamy, następnie wstawiamy na palnik na średni ogień i podgrzewamy od czasu do czasu mieszając aż zobaczymy pierwsze sygnały wrzenia. Wtedy masę zdejmujemy z palnika i odstawiamy do wystygnięcia. 2 kostki chudego twarogu (500 g) mielimy na maszynce do mielenia mięsa dwu lub trzykrotnie. Tak przygotowany twaróg ucieramy z masłem a następnie stopniowo, małymi porcjami dolewamy wystudzoną masę z żółtek i śmietany cały czas ucierając. Gotowa masa powinna być jednolita, gładka i błyszcząca. Bakalie (ja wybrałam śliwki i kandyzowaną skórkę pomarańczową, ale mogą to być w zasadzie prawie każde suszone owoce) kroimy w drobną kostkę i łączymy z masą twarogową. W miskę wkładamy durszlak lub sito, które wykładamy lnianą ściereczką lub gazą. Na ściereczkę wykładamy masę twarogową, brzegi mocno skręcamy tak by pozbyć się nadmiaru wilgoci. Na zaciśniętą ściereczkę kładziemy mały talerz, na talerzu ustawiamy coś ciężkiego np. słoik z przetworami, tak by pod wpływem ciężaru z paschy wpłynęła cała serwatka tworząc w ten sposób zwartą masę. Całość wkładamy na dobę do lodówki. MUS ZE ŚLIWEK SUSZONYCH Suszone śliwki miksujemy z niewielką ilością wody (lub bardzo drobniutko kroimy). W rondlu rozpuszczamy łyżkę masła i przesmażamy na nim zmiksowane śliwki. Następnie dodajemy spirytus (lub wódkę), ocet balsamiczny oraz około 50 ml soku z czarnej porzeczki. Całość podgrzewamy do momentu aż sok wyraźnie się zredukuje i uzyskamy konsystencję sosu. Wyłączamy gaz i odstawiamy mus do wystygnięcia. Po dobie w lodówce paschę delikatnie odwijamy ze ściereczki, porcjujemy i podajemy z musem z suszonych śliwek udekorowaną gałązką melisy lub mięty i suszoną śliwką.

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
www.kulinarny-blog.pl

Przepis

Wielkanocna pascha z musem z suszonych śliwek

Zadanie

Słodkie szaleństwo

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Mazurek śmietanowy z sezamkami

info 2013
Blog: zaciszekuchenne.blogspot.com
Trudność:
Czas wykonania: 60min
Kategoria: Ciasta i desery