Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Babka herbaciana z pomarańczą

O przepisie

Czas wykonania: 60 min.
Kategoria: Ciasta i desery

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • masła 100 g
    • cukru 100 g
    • żółtka 2
    • mąki 250 g
    • mocnej herbaty szklanka
    • sody oczyszczonej łyżeczka
    • proszku do pieczenia łyżeczka
    • skórki otartej z połowy pomarańczy łyżka
    • ekstraktu pomarańczowego 2 łyżki
    • soli szczypta

Jak przygotować

Parzymy mocną czarną herbatę, odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy żółtka. Po chwili dorzucamy skórkę pomarańczową, szczyptę soli oraz na zmianę przesianą mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia oraz wystudzoną herbatę. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok. 50 minut.

Głosuj na przepis i blog

Saute

Blog
Saute

Przepis

Babka herbaciana z pomarańczą

Zadanie

Słodkie szaleństwo

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

sernik Anety z polewą kakaową

info 2013
Blog: Do garów marsz
Trudność:
Czas wykonania: 120min
Kategoria: Ciasta i desery