Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Babajaga, czyli babka drożdżowa

O przepisie

Czas wykonania: 120 min.
Kategoria: Przekąski

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • mąka pszenna 350 g
    • cukier 200
    • drożdże świeże 18 g
    • sól szczypta
    • mleko 1/3 szklanki
    • masło Lurpak 55 g
    • ekstrakt z wanilli 1,5 łyżeczki
    • jaja 2
    • bakalie 5 łyżek
    • cytryny 2
    • żółtko 1
    • jajo 1
    • mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
    • oliwa z oliwek 1/2 łyżeczki

Jak przygotować

Babka: Zacznij od zrobienia zaczynu drożdżowego jeżeli używasz świeżych drożdży. Lekko podgrzej mleko, rozpuść w nim drożdże i łyżeczkę cukru. Przykryj miseczkę ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce, aż masa będzie przypominała piankę i podwoi objętość (ok. 5minut). Wymieszaj mąkę, 50 g cukru, szczypta soli. Dodaj zaczyn drożdżowy, lekko ciepłe mleko, rozpuszczone masło i 2 całe jajka. Jeżeli robisz ciasto z bakaliami, dodaj je teraz. Wyrób ciasto. Jeżeli jesteś szczęśliwym posiadaczem miksera kuchennego, użyj haka do zagniatania ciasta. Nie trzeba długo zagniatać, ciasto i tak zawsze wychodzi. Najważniejsze to pozwolić , aby dobrze wyrosło. Dlaczego jak zagnieciesz już ciasto, odłóż na przynajmniej godzinę albo aż podwoi objętość. Najlepiej przełóż wyrobione ciasto do lekko wysmarowanej olejem miski szklanej i przykryj ściereczką, odłóż w ciepłe miejsce. Następnie przełóż połowę ciasta do foremki na babkę. Na wierzch rozłóż krem cytrynowy (musi być przestygnięty). Na koniec wyłóż resztę ciasta. Tak przygotowaną foremkę, odłóż jeszcze na 15minut do ponownego wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie włóż foremkę do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz około 30minut albo aż ładnie się zrumieni na wierzchu. Następnie lekko przestudź ciasto w formie i wyjmij. Krem cytrynowy: sok z 2 cytryn, 1 żółtko, 1 całe jajko, 150g cukru, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej umieść w garnuszku i zagotuj ciągle mieszając. Zmniejsz ogień (krem lubi mocno bulgotać) i gotuj jeszcze przez około 2minuty. Następnie przetrzyj przez sitko i włóż z powrotem do garnka. Dodaj oliwę. Gotuj przez następne 2minuty na małym ogniu ciągle mieszając. Ostudź.

Głosuj na przepis i blog

Sandra bakes a party

Blog
Sandra bakes a party

Przepis

Babajaga, czyli babka drożdżowa

Zadanie

Słodkie szaleństwo

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Pączki serowe

info 2013
Blog: Przepisownik
Trudność:
Czas wykonania: 120min
Kategoria: Ciasta i desery