Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - rogale zwyczajne

O przepisie

Czas wykonania: 120 min.
Kategoria: Ciasta i desery

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • mąka 400g
    • świeże drożdże 20 g
    • oliwy 2 łyżki
    • cukru 1 łyżka
    • soli 1,5 łyżeczki
    • wody 250 ml
    • jako 1 rozbełtane
    • zioła/mak/sezam do posypania
    • Lurpak lekko solonego do posmarowania gotowych rogali 3 łyżki

Jak przygotować

Mąkę wymieszać z drożdżami i suchymi składnikami. Miksować, powoli wlewając wodę i oliwę. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć je na oprószony mąką blat i rozpłaszczyć ręką, a następnie rozwałkować na okrąg o grubości ok 1-2 cm. Okrąg podzielić na 8 trójkątów (najlepiej robi się to nożem do pizzy). Każdy z trójkątów zwijać w rulon od najszerszej do najwęższej części. Rogale układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na ok. 30 minut, do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do 190 stopni. Po 30 minutach rogale posmarować rozbełtanym jajkiem (możemy do niego dolać odrobinę mleka) i posypać makiem. Piec w 190 stopniach, 25-30 minut.

Głosuj na przepis i blog

Karra w kuchni

Blog
Karra w kuchni

Przepis

rogale zwyczajne

Zadanie

Słodkie szaleństwo

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Cynamonowe drożdżówki 'n...

info 2013
Blog: Wypieki z Pasją
Trudność:
Czas wykonania: 200min
Kategoria: Przekąski