Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Muśnięta czekoladą tarta budyniowa z jabłkiem i bananem

O przepisie

Czas wykonania: 120 min.
Kategoria: Ciasta i desery

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • mąki 200 g
    • masła klasycznego Lurpak 50 g
    • żółtka 2
    • brązowego cukru 3 łyżki
    • cukru z prawdziwą wanilią 1 opakowanie
    • proszku do pieczenia 1 łyżeczka
    • gęstej śmietany 1 łyżka
    • mleka 400 ml
    • budyniu o smaku śmietankowym 1 opakowanie
    • jabłka 3
    • banany 2
    • soku z cytryny 1 łyżka
    • cynamonu 2 łyżeczki
    • czekoaldy deserowej 1 tabliczka

Jak przygotować

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło klasyczne Lurpak i dokładnie siekamy (bardzo ważne aby siekać a nie zagnieść). Do miski wbijamy żółtka, dodajemy brązowy cukier, cukier z wanilią, śmietanę i wszystkie składniki dokładnie mieszamy mikserem. Zawartość miseczki dodajemy do mąki, dosypujemy proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto, które następnie umieszczamy w lodówce na ok. 20-30 min. W tym czasie gotujemy budyń w nieco mniejszej ilości mleka (ok. 400 ml) i odstawiamy by przestygł. Jabłka obieramy, kroimy w plasterki i lekko obsypujemy cynamonem. Banana również obieramy i kroimy (warto skropić go sokiem z cytryny, by nie zmienił koloru). Ciastem wykładamy dokładnie formę do tarty i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do temp. 200C przez ok 10 min. Następnie wykładamy przestudzony budyń, układamy jabłka oraz banany i wkładamy całość do piekarnika na ok 30 min. Po tym czasie rozkładamy na bananach pokruszoną czekoladę i pozwalamy jej się stopić.

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
Doprawione Fantazją

Przepis

Muśnięta czekoladą tarta budyniowa z jabłkiem i bananem

Zadanie

Słodkie szaleństwo

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Brioche, czyli francuski...

info 2013
Blog: Kuchnia in the city
Trudność:
Czas wykonania: 200min
Kategoria: Przekąski