Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Drożdżowa Rolada Jabłkowa

O przepisie

Czas wykonania: 120 min.
Kategoria: Ciasta i desery

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • cukier kryształ 6
    • mąką pszenna 3 szklanki
    • drożdże 20 g
    • letnie mleko 1 szklanka
    • jajko 1 szt.
    • miękkie masło 2
    • dżem jabłkowy 1 szklanka
    • bakalie, posiekane orzechy 1 szklanka
    • mąka pszenna 2/3 szklanki
    • mielone orzechy 3 łyżi
    • cynamon 1/2 łyżeczki

Jak przygotować

Krok 1 Do szklanki wsypujemy 3 łyżki mąki, 1 łyżeczkę cukru, rozdrobnione drożdże i całość zalewamy letnim mlekiem do 1/2 wysokości szklanki i mieszamy. Następnie pod przykryciem odstawiamy drożdże do wyrośnięcia na ok. 20 min. Krok 2 Pozostałą mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy jajko, pozostały cukier, pozostałą ilość mleka, miękkie masło oraz wyrośnięte drożdże. Całość mieszamy, następnie zagniatamy ciasto i po przykryciem zostawiam na ok. 2 godz. do wyrośnięcia - ciasto powinno podwoić swą objętość. Krok 3 Orzechy siekamy na drobne kawałki i mieszamy z dżemem. Krok 4 Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy prze ok 2-3 min. Stolnicę delikatnie podsypujemy mąką, wykładamy ciasto, które oprószamy z wierzchu mąką i rozwałkowujemy na prostokąta ( na taką szerokość jak nasza forma do pieczenia) - następnie wykładamy nadzienie, rozprowadzamy po cieście i zwijamy ciasto. Następnie przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia np. keksówki i odstawiamy na ciasto do wyrośnięcia. Krok 5 Ze składników na kruszonkę zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na 20 - 30 min., następnie kruszonką posypujemy nasze ciasto. Wyrośnięte ciasto wstawiamy do piekarnika do temp. 170 C i pieczemy ok 60 min. Patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest suche w środku.

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
deserektv.pl

Przepis

Drożdżowa Rolada Jabłkowa

Zadanie

Słodkie szaleństwo

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Sernik ""złota rosa

info 2013
Blog: kraina-tysiaca-smakow.blogspot.com
Trudność:
Czas wykonania: 120min
Kategoria: Przekąski