Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - knedle podwójnie truskawkowe

O przepisie

Czas wykonania: 60 min.
Kategoria: Przekąski

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • mąka krupczatka 500g
    • mleko 0,5% 500ml
    • masło Lurpak 100g
    • jajka 4sztuki
    • truskawki 1 kg
    • jogurt naturalny 400ml
    • cukier puder 1/2 szklanki

Jak przygotować

Do garnuszka wlewamy mleko i wkładamy masło. Rozpuszczamy masło i dosypujemy szczyptę soli. Do mleka z masłem wsypujemy mąkę, nadal gotujemy i stale mieszamy aż ciasto odlepi się od garnka. Studzimy ciasto, do wystudzonego dodajemy po jednym jajku, dokładnie mieszamy. Stolnice posypujemy mąką krupczatką i wykładamy ciasto, jak nadal się lepi to dodajemy tyle mąki aż nie będzie się lepić do dłoni. Formułujemy wałeczek i kroimy go w paseczki, które rozgniatamy dłonią na owalny placuszek, kładziemy po środku truskawkę i zalepiamy w kuleczkę. Do wrzątku wkładamy knedle i po ok. 5-7 minutach jak już wypłyną to wyjmujemy i podajemy. Ja podaję z sosem ze zmiksowanych z jogurtem naturalnym i cukrem pudrem truskawek. Jest bardzo smaczne, delikatne i sycące. Smacznego :)

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
www.jedzonkoo.blogspot.com

Przepis

knedle podwójnie truskawkowe

Zadanie

Wszystko z truskawkami

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Truskawkowa salsa na raz...

info 2013
Blog: Co na obiad
Trudność:
Czas wykonania: 15min
Kategoria: Przekąski