Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Babeczki lniane z musem truskawkowym

O przepisie

Czas wykonania: pow. 2 godz.
Kategoria: Ciasta i desery

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • masło Lurpak klasyczne 150 g
    • mąka pszenna 300 g
    • cukier puder 150 g
    • duże jajo 1 szt
    • proszek do pieczenia pół łyżeczki
    • zmielonego siemienia lnianego 2 łyżki
    • siemienia lnianego 1 łyżka
    • żółtko 1 szt
    • truskawki 500 g
    • rabarbar kilka sztuk
    • miód akacjowy do smaku
    • listki mięty kilka gałązek
    • kwiaty czarnego bzu kilka baldachów

Jak przygotować

Z podanych składników szybko zagnieć kruche ciasto, wstaw je do lodówki na pół godziny. Wysmaruj foremki. Rozwałkuj ciasto na 3-5 mm. Wyklej ciastem foremki. Brzegi posmaruj żółtkiem i posyp siemieniem lnianym. Upiecz je w temp. 180 st. C na złoty kolor (około 15 min.) . Ostudź. Obierz rabarbar pokrój go drobno, podlej odrobiną wody i wstaw na ogień. Doprowadź do zagotowania. Gotuj kilka minut do chwili, aż rabarbar się rozpadnie. Do ciepłego dodaj miód do smaku i wymieszaj. Ostudź. Obierz truskawki, część (tyle ile jest babeczek) odłóż do dekoracji, pozostałe zmiksuj. Dodaj do truskawek rabarbar, wymieszaj i wstaw do lodówki. Przed podaniem napełnij babeczki musem truskawkowo -rabarbarowym, udekoruj truskawkami przeciętymi na połowę. Oberwij kwiatki bzu, sparz je wrzątkiem po czym przepłucz zimną wodą. Posyp nimi babeczki, udekoruj listkami mięty.

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
Gotuj sam

Przepis

Babeczki lniane z musem truskawkowym

Zadanie

Wszystko z truskawkami

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Crumble migdałowe z trus...

info 2013
Blog: gotujeSy
Trudność:
Czas wykonania: 60min
Kategoria: Ciasta i desery