Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - zapiekanka rabarbarowo-truskawkowa

O przepisie

Czas wykonania: 60 min.
Kategoria: Przekąski

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • brązowego cukru 8
    • wody 3/4 szklanki
    • esencji waniliowej 1 łyżeczka
    • pokrojonych w plasterki truskawek 2 szklanki
    • pokrojonego w kostkę rabarbaru 2 szklanki
    • mąki 1 szklanka
    • proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki
    • soli 1/4 łyżeczki
    • zimnego masła 4 łyżki
    • mleka lub słodkiej śmietanki 1/2 szklanki
    • miękkiego masła + masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego 2 łyżki

Jak przygotować

naczynie żaroodporne o pojemności ok. 1,5-2 l wysmarować masłem. cukier zagotować z wodą, gdy się rozpuści dodać esencję i owoce. odstawić, nie gotować. do mąki dodać, sól, proszek do pieczenia, cukier i zimne masło. bardzo drobno posiekać. wlać mleko i szybkimi ruchami wymieszać. owoce wlać do naczynia żaroodpornego. na nie wylać ciasto. obłożyć kawałkami masła i posypać cukrem. piec ok. 30 min. w 230 st. podawać na gorąco.

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
Eksperyment sobotni

Przepis

zapiekanka rabarbarowo-truskawkowa

Zadanie

Wszystko z truskawkami

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Waniliowe babeczki z truskawką

info 2013
Blog: kraina-tysiaca-smakow.blogspot.com
Trudność:
Czas wykonania: 30min
Kategoria: Przekąski