Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Pierogi z truskawkami pieprzem i ziołami zakrapiane

O przepisie

Czas wykonania: 120 min.
Kategoria: Przekąski

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • mąki 400g
    • wrzącej wody ok 1 szklanki
    • truskawek 500g
    • twarogu 250g
    • cukru pudru 2 łyżki
    • gałązki świeżej mięty 3
    • igiełek świeżego rozmarynu kilka
    • pieprzu odrobina
    • łodyg rabarbaru 5
    • łyżek brązowego cukru 6
    • octu balsamicznego 3/4 szklanki
    • laski wanilii 1/2

Jak przygotować

1. Ciasto - mąkę pszenną wysypujemy na stolnicę, robimy wgłębienie, wlewamy trochę wrzącej wody i zagniatamy, uwaga można się poparzyć, woda musi być wrząca, próbowałam robić cisto z jedynie ciepłą wodą, jednak to wrzątek zapewnia doskonałość ciasta. Wodę dolewamy stopniowo, tyle ile zabierze mąka, gdy ciasto da się już połączyć w kulę, odstawiamy wodę 2. Teraz zagniatamy, delikatnie ale z wyczuciem....sprawdzamy czy aby na pewno jest sprężyste...;) 3. Na czas przygotowania farszu, ciasto przykrywamy ciepłą miską 4. Farsz - truskawki kroimy na niezbyt duże kawałki, dodajemy przeciśnięty przez praskę twaróg, rozmaryn i miętę siekamy, dodajemy do farszu, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem (niezbyt dużo) i ok 2 łyżkami cukru pudru. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy 5. Na podsypanej, odrobiną mąki, stolnicy, rozwałkowujemy ciasto na dość cienki placek, wycinany kółka lub kwadraty (wtedy wyjdą Wam trójkątne pierogi) na każdy nakładamy łyżeczkę farszu i ....zawijamy niczym ten świstak sreberka ;) dokładnie zlepiając brzegi 6. W dużym garnku gotujemy lekko osolona wodę, wrzucamy partiami pierogi i gotujemy 1 minutę od wypłynięcia 7. Sos - rabarbaru nie obieramy, młodych łodyg nie trzeba pozbawiać tych zmysłowo różowawych osłonek, kroimy w niewielki kawałki, takie wielkości cukierka 8. Na patelnie wsypujemy brązowy cukier i czekamy aż się rozpuści, dodajemy pokrojony rabarbar, wyłuskane ziarenka z 1/2 laski wanilii, dodajemy również laskę, podrzucamy całość na patelni, chwile karmelizujemy i dolewamy ocet balsamiczny, tyle żeby lekko zakryć owoce, chwile smażymy, przed podaniem usuwamy laskę wanilii,i od razu polewamy sosem porcje pierogów 9. Przed podaniem oprószamy pierogi cukrem pudrem Smacznego!

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
www.slodki-kompromis.pl

Przepis

Pierogi z truskawkami pieprzem i ziołami zakrapiane

Zadanie

Wszystko z truskawkami

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

knedle podwójnie truskawkowe

info 2013
Blog: www.jedzonkoo.blogspot.com
Trudność:
Czas wykonania: 60min
Kategoria: Przekąski