Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Pierogi z truskawkami

O przepisie

Czas wykonania: 30 min.
Kategoria: Ciasta i desery

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • jajko 1 szt
    • mąka 500 g
    • olej 1 łyżka
    • sól szczypta
    • woda ciepła 1,5 szkl
    • truskawki 700 g
    • jogurt naturalny 250 g
    • cukier 2 łyżki

Jak przygotować

CIASTO: Do miski dodać jajko, szczyptę soli. Ubić z letnią wodą. Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić wgłębienie, wlać ubite jajko z wodą, zagnieść ciasto. Wyrobić dobrze ciasto na stolnicy. Do wyrobionego ciasta dodać olej i jeszcze raz wszystko wyrobić. Ciasto nakryć ściereczką, aby nie wysychało, odstawić na 30 minut. Następnie ciasto wałkować i wykroić specjalną foremką do pierogów. NADZIENIE: Truskawki umyć, osączyć, usunąć szypułki. Na każdym krąż ku z ciasta, położyć po jednej truskawce, dobrze zlepiać. Pierogi wrzucać na wrzącą i osoloną wodę, gotować 3 minuty, od wypłynięcia pierogów na wierzch. POLEWA Połowę truskawek włożyć do miksera, wlać jogurt naturalny, wsypać cukier, zmiksować. Pierogi wybierać łyżką cedzakową na talerze, polewać polewą truskawkową.

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
Łasiewity

Przepis

Pierogi z truskawkami

Zadanie

Wszystko z truskawkami

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Babeczki lniane z musem ...

info 2013
Blog: Gotuj sam
Trudność:
Czas wykonania: 200min
Kategoria: Ciasta i desery