Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Kruche ciasto z truskawkami i bezą

O przepisie

Czas wykonania: 120 min.
Kategoria: Ciasta i desery

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • truskawki 500g
    • masło klasyczne Lurpak 175g
    • mąka pszenna 250g
    • cukier puder 200g
    • cukier 125g
    • mąka ziemniaczana 2 łyżki
    • białko 4
    • sól 1 szczypta
    • herbatniki 1 opakowanie

Jak przygotować

Wyrabiamy 250g mąki z 75g cukru pudru i miękkim masłem. Wałkujemy i wykładamy do tortownicy. Średnica placka musi być sporo większa od spodu formy, żeby wysoko oblepić brzegi. Wyklejamy porządnie, równamy brzegi i wstawiamy do lodówki na godzinę. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ciasto dokładnie nakłuwamy widelcem i pieczemy około 25 minut. Wyjmujemy, studzimy i spód wysypujemy połową paczki drobno pokruszonych herbatników ( będą ""pić"" sok z truskawek ). Truskawki płuczemy, szypułkujemy i kroimy na drobniejsze kawałki. Dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej i mieszamy. Odstawiamy na bok i bierzemy się za bezę: białka zaczynamy ubijać ze szczyptą soli i jak przestaną pienić, dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając. Pod koniec ubijania dosypujemy 125g cukru pudru i jeszcze chwilę ubijamy na sztywno. Truskawki przekładamy na ciasto, lekko uklepujemy i posypujemy pozostałą częścią pokruszonych herbatników. Na wierzch wykładamy bezę i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Pod koniec czasu możemy obniżyć temperaturę do 130. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Można nawet na kilka godzin do lodówki.

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
www.przepisy.com

Przepis

Kruche ciasto z truskawkami i bezą

Zadanie

Wszystko z truskawkami

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Kruche babeczki z truska...

info 2013
Blog: www.marta-gotuje.pl
Trudność:
Czas wykonania: 200min
Kategoria: Ciasta i desery