Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Truskawka z wanilią

O przepisie

Czas wykonania: pow. 2 godz.
Kategoria: Ciasta i desery

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • masło 350 g
    • mąka 300 g
    • jajka 3 szt + 2 bialka
    • cukier 360 g
    • jogurt śmietanka)(1 szklanka
    • proszek do pieczenia 1łyżeczka
    • cukier waniliowy 2 soszetki
    • przecier truskawkowy 200 g
    • woda 60 g

Jak przygotować

WYKONANIE krem Przygotować bezę włoską: w rondelku zagotować wodę z cukrem (160 g) do T 117°C – „do piórka” W między czasie ubić na sztywno 2 białka z szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać gorący syrop cieniusieńkim strumieniem. Ubijać dopóki beze nie ostygnie (40-45°C) i nie będzie gęsta. Odstawić do ostygnięcia. Masło (200 g) utrzeć na puch. Ciągle ubijając na małych obrotach, stopniowo dodawać bezę włoską, a pod koniec – przecier truskawkowy. muffinki Do miski przesiać mąkę, sól i proszek do pieczenia Do drugiej miski włożyć miękkie masło (150 g), wsypać cukier (200 g) i ucierać aż masa zbieleje i będzie puszysta. Ciągle ucierając, dodawać kolejno po 1 jajku. Następnie wsypać kilka łyżek mąki – wymieszać, dodać 1/3 jogurtu, znów – mąkę, jogurt, mąkę, resztę jogurtu i resztę mąki. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Piec ok. 20 min w T 170°C z termoobiegiem. Ostudzić na kartce. Do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką włożyć krem i wyciskać na babeczki. Nie lubię kiedy na babeczkach jest dużo kremu i dla tego wzięłam tylki z małą średnicą. Trzymać babeczki w lodówce.

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
bonappetitng.blogspot.com

Przepis

Truskawka z wanilią

Zadanie

Wszystko z truskawkami

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Pierogi z truskawkami pi...

info 2013
Blog: www.slodki-kompromis.pl
Trudność:
Czas wykonania: 120min
Kategoria: Przekąski