Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Kruche babeczki z truskawkami i bitą śmietaną

O przepisie

Czas wykonania: pow. 2 godz.
Kategoria: Ciasta i desery

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • zimnego masła 200 g
    • żółtka 2
    • cukru pudru 2 łyżki
    • mąki pszennej 350 g
    • śmietanki kremówki 30% 250 ml
    • truskawek 250 g

Jak przygotować

Z podanych składników otrzymamy około 16 babeczek. Masło siekamy z mąką. Dodajemy żółtka oraz 2 łyżki cukru pudru i szybko zagniatamy ciasto (można użyć w tym celu robota kuchennego). Owijamy w folię spożywczą i przekładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy na grubość ok 4-5 mm i wycinamy koła, szklanką o średnicy większej niż nasza forma na muffiny. Formę tą smarujemy masłem lub ewentualnie wykładamy jej otwory papierem do pieczenia. Do formy przekładamy ciasto, wylepiamy nim brzegi i nakłuwamy dno babeczek widelcem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, przez około 20 minut, aż do uzyskania ładnego koloru. Wyjmujemy z piekarnika delikatnie wyjmujemy z formy, studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno (ewentualnie dodajemy cukier puder do smaku pod koniec ubijania). Tak przygotowaną kremówkę przekładamy na dno babeczek. Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Dekorujemy babeczki. Smacznego : )

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
www.marta-gotuje.pl

Przepis

Kruche babeczki z truskawkami i bitą śmietaną

Zadanie

Wszystko z truskawkami

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Waniliowe placuszki z tr...

info 2013
Blog: www.moje-kulinarne-rozterki.blogspot.com
Trudność:
Czas wykonania: 30min
Kategoria: Ciasta i desery