Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Tarta truskawkowa

O przepisie

Czas wykonania: 60 min.
Kategoria: Ciasta i desery

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • mąka pszenna 25 dag
    • masło lurpak 25 dag
    • cukier puder 50 g
    • jajka 3 szt
    • mleko 300 ml
    • cukier 80 g
    • budyń waniliowy b/z cukru opakowanie
    • cytryna połowa
    • truskawki 30 dag
    • galaretka pomarańczowa opakowanie
    • mięta świeża kilkanaście listków

Jak przygotować

Mąkę i cukier puder przesiewamy przez sitko na stolnicę. Wbijamy jajko i dodajemy pokrojone w kawałki 15 dag masła. Wyrabiamy ciasto szybko i intensywnie. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 45 do lodówki. Po upływie tego czasu ciasto rozkładamy w formie do tarty. Nakłuwamy gęsto widelcem, przykrywamy ciasto folią aluminiową na którą wsypujemy groch lub fasolę. Ciasto nie powinno nam dzięi temu pójść do góry. Wkładamy formę do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy 25 minut. Po tym czasie usuwamy folię aluminiową z grochem i pieczemy ciasto kolejne 15 minut. Z 300ml mleka odlewamy ćwierć kubka i wsypujemy do niego budyń. Resztę mleka gotujemy z cukrem. Rozmieszany w kubku budyń wlewamy do gotującego się mleka. Wszystko to robimy na zmniejszonym ogniu. Mieszamy intensywnie aż zgęstnieje

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
Blog rodzinny

Przepis

Tarta truskawkowa

Zadanie

Pomysłowe grillowanie z Apetiną

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Sałatka z Apetiną

info 2013
Blog: Przepisownik
Trudność:
Czas wykonania: 15min
Kategoria: Przekąski