Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Wielkanocny mazurek kajmakowy z bakaliami

O przepisie

Czas wykonania: 120 min.
Kategoria: Ciasta i desery

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • mąki pszennej 250g
    • masła 125g
    • cukru pudru 100g
    • zółtka 2
    • soli szczypta
    • masy kajmakowej 510g
    • suszonych moreli 10
    • suszonych żurawin 10-15
    • płatków migdałówych 3 łyżki

Jak przygotować

Kruche ciasto: Z mąki i cukru pudru usypujemy kopiec i robimy w środku „dołek” na masło i żółtka. Dodajemy żółtka i zimne masło pokrojone w niedużą kostkę. Wszystkie składniki wyrabiamy siekając je drobno nożem – robimy tak po to, żeby ciasto niepotrzebnie nie nabierało temperatury od naszych rąk. Kiedy wszystkie składniki są dobrze zmieszane (masło jest w malutkich kawałeczkach) zaczynamy wyrabiać ciasto ręcznie ok. 5 – 8 minut aż do uzyskania jednolitej masy. Nie przejmujcie się trudnościami napotkanymi na początku, kiedy wszystko się rozsypuje – w końcu to ciasto kruche J Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę. Zostało nam teraz już tylko rozwałkowanie ciasta na około 0,5 – 0,8 cm grubości i włożenie na około 15 – 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Żeby podczas pieczenia ciasto się nie unosiło i piekło równomiernie możemy ponakłuwać w wielu miejscach wykałaczką czy też widelcem, lub przykryć papierem do pieczenia i posypać na wierzchu fasolą lub grochem dla obciążenia. Wykończenie: Do środka wystudzonego spodu (naszego kruchego ciasta) wkładamy całą masę kajmakową i rozsmarowujemy. Dekorujemy posiekanymi suszonymi morelami na obwodzie, z żurawiny i migdałów układamy wzory – w moim przypadku bazie i kwiaty. Oczywiście dowolność jest pełna, według inwencji. Możemy zastosować swoje ulubione, inne bakalie.

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
PasjaSmaku

Przepis

Wielkanocny mazurek kajmakowy z bakaliami

Zadanie

Słodkie szaleństwo

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Sernik akacjowy

info 2013
Blog: Moje Małe Czarowanie
Trudność:
Czas wykonania: 200min
Kategoria: Ciasta i desery