Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - sernik chałwowy

O przepisie

Czas wykonania: pow. 2 godz.
Kategoria: Ciasta i desery

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • herbatników 100g
    • cukru 1/2 szklanki
    • jajka 4
    • śmietanki 30% 250
    • budyniu waniliowego 1 opakowanie
    • chałwy o ulubionym smaku 300g
    • ekstraktu z wanilii 2 łyżeczki
    • roztopionego masła 40g
    • chałwy 100g
    • sera na sernik 1 kg

Jak przygotować

Herbatniki pokruszyć na proszek (najlepiej blenderem), dodać roztopione masło i utrzeć na masę. Tortownicę wysmarować masłem. Dno wylepić ciastem i włożyć do lodówki. Ser utrzeć mikserem na gładką masę, dodawać po jednym jajku, ciągle miksując. Następnie dodać pozostałe składniki i zmiksować. Chałwę pokruszyć rękami na drobne kawałki, dodać do masy serowej i wymieszać łyżką. Masę wylać na spód. Na dno piekarnika ustawić naczynie z gorącą wodą. Piec w 170 stopniach, 1 godzinę. Przygotować składniki na polewę czyli 100 g chałwy i 125 ml śmietanki 30%. Chałwę pokruszyć do garnuszka, zalać śmietanką i wymieszać. Podgrzewać na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Ostudzoną polewą polać ostudzony sernik i schłodzić w lodówce.

Głosuj na przepis i blog

Karra w kuchni

Blog
Karra w kuchni

Przepis

sernik chałwowy

Zadanie

Słodkie szaleństwo

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Cynamonowe drożdżówki 'n...

info 2013
Blog: Wypieki z Pasją
Trudność:
Czas wykonania: 200min
Kategoria: Przekąski