Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Lemon curd czyli krem cytrynowy

O przepisie

Czas wykonania: 30 min.
Kategoria: Ciasta i desery

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • cukier 240g
    • cytryna 4 sztuki
    • masło 300g
    • jajka 4 sztuki

Jak przygotować

Lemon curd to pyszny cytrynowy krem kuchni angielskiej. Można go użyć na wiele sposobów: jako dodatek do lodów, naleśników, gofrów, jako polewa do ciast, jako nadzienie ciasteczek…. lub po prostu posmarować nim kromkę chleba lub bagietki. Umyć cytryny pod gorącą wodą, osuszyć i zetrzeć skórkę. Następnie wycisnąć z nich sok. Do garnka wsypać cukier, skórkę z cytryn i dokładnie wymieszać. Dodać jajka, sok z cytryn i ponownie wymieszać. Garnek postawić na ogniu i zagotować. Następnie dodać kawałki miękkiego masła i gotować na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Kiedy masa zgęstnieje zdjąć garnek z ognia, schłodzić przez 5 minut i zmiksować. Tak przygotowany lemon curd można przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce przez 4 – 5 dni.

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
Kuchnia in the city

Przepis

Lemon curd czyli krem cytrynowy

Zadanie

Słodkie szaleństwo

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

listkowe ciasto z pomarańczami

info 2013
Blog: Eksperyment sobotni
Trudność:
Czas wykonania: 120min
Kategoria: Ciasta i desery