Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Waniliowa pascha wielkanocna

O przepisie

Czas wykonania: pow. 2 godz.
Kategoria: Ciasta i desery

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • mleka 1 l
    • jajka 3 duże
    • kwaśnej śmietany 330 ml
    • laski wanilii 0,5
    • miękkiego masła 125 g
    • cukru pudru 0,5 szklanki
    • rodzynek 2 garści
    • suszonej żurawiny 1 garść
    • płatków migdałów 1 garść
    • suszonych fig kilka
    • pomarańczy skórka otarta z 0,5
    • soku z pomarańczy świeżo wyciśnięty)(0,5 l

Jak przygotować

Pracę rozpoczynamy od zrobienia sera (osoby trochę bardziej ""leniwe"" mogą kupić gotowy, dwukrotnie mielony). Laskę wanilii rozcinamy i wrzucamy do mleka, które gotujemy aż zawrze. Następnie dodajemy do niego jajka wymieszane ze śmietaną i gotujemy powoli, na małym ogniu, aż płyn się zwarzy czyli powstaną kawałki sera, a na wierzchu pojawi się płyn, czyli serwatka. U mnie trwało to 30 minut. Następnie zestawiamy z ognia i studzimy. Laskę wanilii wyciągamy, wydłubujemy z niej ziarenka i dodajemy do sera. Na durszlaku rozkładamy gazę, wykładamy na nią masę i zostawiamy do odcieknięcia na kilka godzin, ja zostawiłam ją na noc. Bakalie zalewamy pogrzanym sokiem pomarańczowym, tak aby je całkiem zakrył, moczymy ok 15 minut i odsączamy. Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę i po łyżce dodajemy nasz ser, ciągle miksując aż masa będzie gładka. Na koniec dodajemy bakalie i dokładnie mieszamy. Wybieramy naczynia w jakich będziemy przygotowywać paschę. Ja wybrałam małe foremki na babeczki. Każde naczynie wykładamy podwójną warstwą gazy, wkładamy nasz ser, dokładnie dociskamy i wiążemy gazę. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na kolejną noc, aczkolwiek wystarczy kilka godzin aby masa lekko stężała. Przed podaniem wyciągamy z foremki i usuwamy gazę, wierzch dekorujemy np. startą skórką z cytryny i pomarańczy. Smacznego!

Głosuj na przepis i blog

Pora coś zjeść

Blog
Pora coś zjeść

Przepis

Waniliowa pascha wielkanocna

Zadanie

Słodkie szaleństwo

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Dwukolorowe babeczki pod...

info 2013
Blog: Gotowanie testowanie
Trudność:
Czas wykonania: 60min
Kategoria: Ciasta i desery