Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Sernik babuni

O przepisie

Czas wykonania: 30 min.
Kategoria: Ciasta i desery

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • mąki 400 g
    • masła 200 g
    • cukru pudru 100 g
    • łyżki smalcu 0,5 łyżki
    • jajek 5
    • gęstej, kwaśnej śmietany 2 łyżki
    • ciemnego kakao 4,5 łyżki
    • proszku do pieczenia 1 łyżeczka
    • twarogu półtłustego 750 g
    • śmietanki 30% 330 g
    • mąki ziemniaczanej 3-3,5 łyżki
    • olejku waniliowego 1 łyżeczka
    • cukru 300 g
    • wiśni w kompocie 1 duży słoik

Jak przygotować

250 g mąki, 100 g masła Lurpak, 100 g cukru pudru, smalec,1 jajko 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany,1,5 łyżki kakao oraz 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia przełożyć do miski i zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na około 1-2 godziny. Po tym czasie zetrzeć na dużych oczkach tarki na blachę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Ser ucierać kilka minut w misie robota kuchennego lub zmielić maszynką najlepiej dwa razy. Dodać 330 g śmietanki 30 %, 4 jajka, 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczkę olejku waniliowego i 1 szklankę cukru. Zmiksować na gładką masę. 100 g zimnego masła Lurpak posiekać nożem wraz z pozostałą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać pozostały cukier i ugniatać, aż uzyskamy „grudki” i wszystkie składniki się połączą. Wiśnie wydrylować i przełożyć do małego garnuszka. Zalać niewielką ilością soku (tak aby pokrywał on ok. 1/3 owoców) i zagotować. Kilka łyżek (ok. 2-3) zimnego soku wymieszać dokładnie z pozostałą mąką ziemniaczaną. Dodać do gotujących się wiśni, dokładnie wymieszać. Powinniśmy uzyskać konsystencję kisielu. Przestudzić. Na kruchy spód wylać przygotowaną masę serową. Dodać schłodzone wiśnie i delikatnie wymieszać. Na koniec posypać kruszonką. Piec w piekarniki rozgrzanym do 180

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
www.marta-gotuje.pl

Przepis

Sernik babuni

Zadanie

Słodkie szaleństwo

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Babka Cytrynowa

info 2013
Blog: www.sweet-fun.blogspot.com
Trudność:
Czas wykonania: 60min
Kategoria: Ciasta i desery