Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - praBabka cytrynowa

O przepisie

Czas wykonania: pow. 2 godz.
Kategoria: Ciasta i desery

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • kostki masła Lurpak klasyczne 1/2
    • mleka 1/2 szklanki
    • cukru 1/2 szklanki
    • torebki cukru waniliowego 1/2
    • jajka odzielone żółtka od białek)(3
    • mąki pszennej 7 czubatych łyżek
    • mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżka
    • zmielonych migdałów 2 czubate łyżki
    • sok wraz ze skórką)(z połowy cytryny
    • torebki proszku do pieczenia 1/2
    • aromatu waniliowego oraz pomarańczowego 2 kropelki
    • skórki pomarańczowej garść
    • soli szczypta
    • cukru pudru do lukru)(200g
    • wrzącej wody do lukru)(1 łyżka
    • soku z cytryny do lukru)(ok.1 łyżka

Jak przygotować

Najpierw oddzielamy żółtka od białek. Białka wstawiamy do lodówki. Mielone migdały łączymy z mąką i proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy dodając po 1 żółtku, po 2 łyżki mąki, cukru i trochę mleka. Po wyczerpaniu składników dodajemy sok, skórkę z wyparzonej połówki cytryny, pomarańczy* i aromaty. Wyjmujemy białka z lodówki, wsypujemy odrobinę soli i ubijamy na bardzo sztywną pianę. Dodajemy ją do całej masy i całość delikatnie mieszamy. Wlewamy do formy (silikonowej lub zwykłej natłuszczonej i oprószonej bułką tartą). Pieczemy w 200 C ok.30min (na sam koniec sprawdzamy wilgotność patyczkiem). Lukier: Łączymy składniki ""do lukru"", czyli c.puder,wrzącą wodę oraz sok z cytryny. Energicznie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt rzadka- dodajemy więcej cukru pudru, jeśli zbyt gęsta- odrobinę soku z cytryny i wrzątku. Lukier nakładamy na zimną babę i posypujemy skórką pomarańczową.

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
kulinarna-fuzja.blogspot.com

Przepis

praBabka cytrynowa

Zadanie

Słodkie szaleństwo

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Rogaliki Pani Helenki

info 2013
Blog: www.kuchniabazylii.pl
Trudność:
Czas wykonania: 120min
Kategoria: Ciasta i desery