Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - 16- warstwowy obłędny torcik czekoladowy

O przepisie

Czas wykonania: 120 min.
Kategoria: Przekąski

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • mąki 3/4 szklanki
    • cukru pudru 1
    • kakao 2 płaskie łyżki
    • mleka 1/3 szklanki
    • jajko 1
    • oleju 50 ml
    • ulubionego dżemu 2 łyżeczki
    • proszku do pieczenia 1/4 płaskiej łyżeczki
    • serka kremowego śmietankowego 200 gram
    • pokruszonych ciasteczek oreo opcjonalnie)(kilka
    • dropsów m&m's 200 gram
    • dżemu wiśniowego kilka łyżeczek

Jak przygotować

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Jajka miksujmy wraz z cukrem pudrem (1/2 szklanki) na gładką jasnożółtą masę. Dodajemy mleko, olej i znów mieszamy. W osobnej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, kakao. Obydwie masy łączymy ze sobą. Dodajemy dżem. Mieszamy dokładnie, żeby nie było grudek. Jeśli konsystencja będzie za rzadka należy dodać nieco mąki, a jeśli za gęsta - mleka. Konsystencja powinna być taka sama jak konsystencja masy na muffinki. Przygotować foremki na tartaletki - ja użyłam 11-centymetrowych. Foremki wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, dokładnie dociskając go do ścianek. Do każdej foremki wlewamy po 1 pełnej dużej łyżce masy. Delikatnie rozprowadzamy. Na próbę lepiej zrobić najpierw jeden krążek, żeby w razie co go poprawić (dostosować ilość masy do formy). Pieką się bardzo szybko, należy cały czas patrzeć czy się nie przypalają. Jeśli wierzch będzie ścięty to znaczy, że są już ok. Najlepiej sprawdź jeszcze patyczkiem. Każdy krążek zostawiamy do wystygnięcia. Frosting: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie serek ucieramy z cukrem pudrem. Ilość cukru zależna jest od smaku serka. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i kawałki pokruszonych ciasteczek. Mieszamy dokładnie. Wstawiamy do lodówki na pół godziny. Kiedy mamy już wszystko gotowe, zaczynamy od jednego blatu muffinkowego. Wykładamy na niego serek, a następnie około pół łyżeczki (do jednej łyżeczki) dżemu. Przykrywamy kolejnym krążkiem i tak aż do ostatniego. (ostatniego oczywiście nie wykładamy dżemem :) Serek rozsmarowujemy dookoła torciku, ozdabiamy dropsami. Wstawiamy do lodówki aż do momentu podania.

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
pieczonetruskawki.blogspot.com

Przepis

16- warstwowy obłędny torcik czekoladowy

Zadanie

Słodkie szaleństwo

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Ciasto czekoladowe z mas...

info 2013
Blog: rafalszwajlik.blox.pl
Trudność:
Czas wykonania: 60min
Kategoria: Ciasta i desery