
Czas wykonania: 60 min.
Kategoria: Ciasta i desery

-
główne składniki
- mąka 400g
- zółtka jaja 4
- cukier puder 3 łyżki
- cukier z prawdziwą wanilią 1/2 opakowania
- masło kostka
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- ocet 1 łyżka
- białka jaja 4
- mielone orzechy 160 g
- cukier 200 g
- ugotowany budyń czekoladowy 1 szklanka
- miękkie masło 1
- czekolada gorzka 1
- mleko 2 łyżki
- rodzynki 200 g
- powidło śliwkowe 1

Ugniatamy ciasto ze wszystkich składników, z tym,że białka oddzielamy do dwóch osobnych miseczek (będziemy ubijać 2 piany) a żółtka dajemy do ciasta. Wkładamy ciasto na godzinę do lodówki, po czym dzielimy je na 2 części. Jedną część włożyć z powrotem do lodówki ,a drugą rozwałkować na prostokątny placek o wymiarach około 25 x 35 cm. Ciasto posmarować połową powideł, posypać 1 porcją rodzynek. Ubić sztywną pianę z białek i cukru, następnie dodać porcję orzechów i delikatnie wymieszać. Orzechową masę rozprowadzić na cieście przykrytym powidłem, wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec 15-20 minut. Z drugim ciastem robimy tak samo. Kiedy ciasta się upieką i wystudzą robimy masę czekoladową. W małym rondelku roztapiamy czekoladę z mlekiem. W drugim rondelku robimy budyń wg przepisu na opakowaniu. Kiedy budyń i czekolada się wystudzą, miksujemy je z masłem. Całą gotową masę kładziemy na pierwszym placku, po czym przykrywamy ją drugim plackiem. Gotowe ciasto wsadzić do lodówki i najlepiej jeść na drugi dzień (z praktyki wiem, że się wytrzymać nie da i część ciasta zniknie od razu :] ).