Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Cynamonowe drożdżówki 'na okrągło'

O przepisie

Czas wykonania: pow. 2 godz.
Kategoria: Przekąski

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • mąka ok. 3 i 1/4 szklanki
    • letnie mleko 3/4 szklanki
    • jajko 1
    • letnia woda 1/4 szklanki
    • rozpuszczone masło 1/4 szklanki
    • cukier 1/4 szklanki
    • sól szczypta
    • suszone drożdże 2 łyżeczki
    • esktrakt waniliowy łyżeczka
    • masło 2-3 łyżki
    • cynamon ok. 3/4-1 łyżeczka
    • cukier puder 1/2 szklanki
    • woda lub sok z cytryny ok. 2-3 łyżeczki

Jak przygotować

Drożdże suche rozpuścić w mleku. Odstawić przykryte do chwili ukazania się na powierzchni bąbelków powietrza. Wymieszać razem mąkę*, cukier i sól. W osobnej misce wymieszać wodę, jajko i ekstrakt waniliowy. Do mąki dodać wymieszane płyny i drożdże rozpuszczone w mleku. Wyrobić gładkie, elastyczne, dość luźne ale nie lepiące się ciasto. Przełożyć do miski wysmarowanej delikatnie olejem. Przykryć, odstawić do podwojenia objętości (około 40-60 minut). W między czasie przygotować wypełnienie cynamonowe. Masło rozpuścić, dodać cynamon, wymieszać i odstawić. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, podzielić na cztery części (ew. odłożyć małą kulkę ciasta na ozdobę w środku drożdżówek). Każdą część rozwałkować na okrągły placek. Pierwszy placek posmarować pędzelkiem przygotowanym wcześniej cynamonowym masłem. Przykryć kolejnym, posmarować itd. do ostatniego placka. Złożone 4 placki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przekroić na 8 równych części, postępując dalej według poniższej instrukcji. Tak przygotowane drożdżówki przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na około 30 minut. Po tym czasie wstawić drożdżówki do piekarnika nagrzanego do 175oC i piec około 20-25 minut. Jeszcze lekko ciepłe polukrować. UWAGI: * mąką należy dodawać stopniowo w miarę wrabiania. Ciasto powinno być luźne, początkowo lekko klejące, w miarę wyrabiania przestanie się kleić. Smacznego :)

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
Wypieki z Pasją

Przepis

Cynamonowe drożdżówki 'na okrągło'

Zadanie

Słodkie szaleństwo

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Babeczki limonkowe z migdałami

info 2013
Blog: Gotuj sam
Trudność:
Czas wykonania: 200min
Kategoria: Ciasta i desery