Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Pomarańczowy pudding chlebowy z sosem truskawkowym

O przepisie

Czas wykonania: 60 min.
Kategoria: Ciasta i desery

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • pszennego chleba tostowego 500g
    • dżemu brzoskwiniowego 400g
    • brandy 80ml
    • masła Lurpak 50g
    • mleka 100ml
    • śmietanki kremówki 250ml
    • cukru 180g
    • świeżo startej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki
    • esencji waniliowej 2 łyżeczki
    • całe jajka i dwa żółtka 2
    • skórka otarta z całej pomarańczy 1
    • sok wyciśnięty z jednej pomarańczy 1
    • płatków migdałowych 100g
    • mrożonych truskawek opakowanie

Jak przygotować

Odcinamy od kromek chleba skórki i przekrawamy je po przekątnej na trójkąty. Każdy trójkąt smarujemy cienką warstwą dżemu. Naczynie żaroodporne smarujemy dokładnie masłem i warstwami układamy kolejno posmarowane trójkąty chleba. Całość polewamy 50ml brandy, a wierzch posypujemy podprażonymi płatkami migdałowymi i wiórkami masła. W między czasie mrożone truskawki przesypujemy na sito, pod którym stawiamy garnek. Truskawki posypujemy 30g cukru i zostawiamy, aby się rozmrażały. Piekarnik rozgrzewamy do 200stopni i podpiekamy chleb do zrumienienia, ok. 10-12minut. W tym czasie w garnku podgrzewamy mleko, śmietankę, 150g cukru, 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej, 2 łyżeczki esencji waniliowej, sok wyciśnięty z jednej pomarańczy oraz skórka otarta z całej pomarańczy. Całe jajka, żółtka i 30ml pozostałego brandy dokładnie miksujemy, a następnie powoli, stopniowo, małymi partiami przelewamy gorące mleko do żółtek, cały czas mieszając. Przygotowanym płynem zalewamy pudding. Pieczemy w 180stopniach ok. godziny. Pudding jest gotowy, kiedy chleb wchłonie cały płyn, a wierzch i boki ładnie się zarumienią. Pudding zostawiamy w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na ok. 15min. Przez ten czas przygotowujemy sos truskawkowy. Do garnuszka, na którym rozmrażały się truskawki, przesypujemy owoce i podgrzewamy do całkowitego rozmrożenia. W czasie gotowania sos powinien zgęstnieć. Można go zmiksować na jednolitą, gładką masę, ale do puddingu polecam ten z kawałkami truskawek. Pudding można jeść na ciepło, ale równie pyszny jest podawany na zimno z gorącym sosem truskawkowym.

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
www.moje-kulinarne-rozterki.blogspot.com

Przepis

Pomarańczowy pudding chlebowy z sosem truskawkowym

Zadanie

Słodkie szaleństwo

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Perlotka czyli gruszki z...

info 2013
Blog: kulinarna-fuzja.blogspot.com
Trudność:
Czas wykonania: 60min
Kategoria: Ciasta i desery