Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Mazurek śmietanowy z sezamkami

O przepisie

Czas wykonania: 60 min.
Kategoria: Ciasta i desery

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • masła Lurpak 5 dkg
    • mąki pełnoziarnistej 10 dkg
    • cukru 5 dkg
    • jajko 1
    • śmietany 18% tł. 200 ml
    • cukru do masy 20 dkg
    • sok z cytryny 1 łyżka
    • kakao 1 łyżeczka
    • migdały, draże 1
    • sezamków 3 paczki

Jak przygotować

Do mąki, dodajemy posiekane masło, cukier, wbijamy jajko i wyrabiamy ciasto. Wkładamy na 1 godz. do lodówki. Po tym czasie wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (mała blaszka 30x20cm) i podpiekamy do zrumienienia w 180 stop.C. Można zrobić z części ciasta brzegi (z ruloników). Śmietanę z cukrem gotować do momentu zgęstnienia. W międzyczasie dodajemy 1 łyżeczkę kakao i sok z cytryny. Odstawiamy chwilę do ostygnięcia. Na podpieczony spód rozsypujemy pokruszone na kawałki sezamki, na to wylewamy masę śmietanową. Dekorujemy wg uznania.

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
zaciszekuchenne.blogspot.com

Przepis

Mazurek śmietanowy z sezamkami

Zadanie

Słodkie szaleństwo

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Sernik pieczony

info 2013
Blog: slodko-slony.blogspot.com
Trudność:
Czas wykonania: 120min
Kategoria: Ciasta i desery