Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Drożdżówka cytrynowa

O przepisie

Czas wykonania: pow. 2 godz.
Kategoria: Ciasta i desery

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • mąka pszenna 320 g
    • świeże drożdże 6 g
    • mleko 100 ml
    • cukier 60 g
    • masło lurpak 40 g
    • jajka 2
    • skórka z jednej cytryny 1
    • sól 3/4 łyżeczki
    • płatki migdałów do posypania
    • jajko do posmarowania 1

Jak przygotować

Do misy miksera przesiać mąkę i zrobić w niej dołek. Do dołka wlać trochę mleka, wsypać jedną łyżeczkę cukru i wkruszyć drożdże. Pozostawić do momentu aż drożdże się rozpuszczą spienią ok 10 minut. W rondelku rozpuścić masło a następnie ostudzić. Gdy drożdże wyrosną dodać pozostałe składniki i miksując je wlewać stopniowo mleko. Wyrobić gładkie, miękkie i elastyczne ciasto ok 10 minut. Ciasto nie powinno kleić się do rąk. Po wyrobieniu przykryć miskę ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 2 - 2,5 godziny. Wyrośnięte ciasto, lekko wyrobić a następnie podzielić na 9 równych części. Z każdej uformować okrągłe bułeczki i ułożyć w formie okrągłej ( średnica 20 cm, wysmarowanej masłem ) obok siebie. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny. Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym w kilku łyżeczkach wody jajkiem i posypać migdałami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 30 minut. Studzić na kratce.

Głosuj na przepis i blog

Pomyslowe pieczenie

Blog
Pomyslowe pieczenie

Przepis

Drożdżówka cytrynowa

Zadanie

Słodkie szaleństwo

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Tarta gruszkowo-morelowa

info 2013
Blog: A Bite To Eat
Trudność:
Czas wykonania: 200min
Kategoria: Przekąski