Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Sernik akacjowy

O przepisie

Czas wykonania: pow. 2 godz.
Kategoria: Ciasta i desery

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • herbatniki Petit-Beurre 1 opakowanie
    • masło Lurpak 80 g
    • śmietana 36 % 400 ml
    • cukier 4 łyżki
    • śmietan-fiks 1 opakowanie
    • serki homogenizowane po 150 g każdy 4 sztuki
    • konfitura z akacji 150 g
    • żelatyna deserowa fix Dr,Oetkera 1 opakowanie
    • Polewa:konfitura z akacji 100 g
    • sok z limonki z 1 sztuki
    • gotowa żelatyna pozostawiona od sernika 50 g
    • orzechy włoskie do dekoracji 100 g

Jak przygotować

Tortownicę 26 cm średnicy wyłożyć papierem do pieczenia albo folią spożywczą - boki też. Herbatniki pokruszyć i połączyć z rozpuszczonym masłem. Wymieszać a następnie wyłożyć nimi dno tortownicy lekko uciskając. Wstawić do lodówki. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i śmietan-fiksem. Dodać do ubitej śmietany serki oraz konfiturę z akacji i dokładnie wymieszać łopatką. Żelatynę rozrobić według przepisu na opakowaniu i z tej masy odlać 50 g do zrobienia polewy. Rozrobioną żelatynę wlewamy do masy serowo - akacjowej i mieszamy. Ser wylewamy delikatnie - aby herbatniki nie wypłynęły - do tortownicy i wstawiamy do stężenia do lodówki - trwa to ok. 2 godzin. Pozostałą konfiturę oraz sok z limonki łączymy ze sobą i dodajemy pozostawioną żelatynę od sernika. Mieszamy i wylewamy na stężały sernik. Dekorujemy orzechami włoskimi. Ponownie wkładamy do lodówki do stężenia.

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
Moje Małe Czarowanie

Przepis

Sernik akacjowy

Zadanie

Słodkie szaleństwo

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Muśnięta czekoladą tarta...

info 2013
Blog: Doprawione Fantazją
Trudność:
Czas wykonania: 120min
Kategoria: Ciasta i desery