Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Sernik jak chmurka z kruchym spodem

O przepisie

Czas wykonania: 60 min.
Kategoria: Ciasta i desery

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • twarogu tłustego lub wiaderkowego 750 gram
    • mleka szklanka
    • śmietanki 30% pół szklanki
    • masła lurpak 50 gram
    • mąki ziemniaczanej 4 łyżki
    • dużych jaj 5
    • cukru pudru 3/4 szklanki
    • cukru wanilinowego, ziarenek wanilii lub aromatu do smaku
    • mus malinowy do podania
    • mąki 300 gram
    • cukru kryształu 100 gram
    • zimnego masła lurpak 100 gram
    • jajko 1
    • zimnej wody 2 łyżki

Jak przygotować

Spód: 300 gram mąki, cukier kryształ i zimne masło zagniatamy nożem, lub szybko rękoma. Ciasto nie lubi ""ciepłego"", więc trzeba to robić w miarę szybko. Dodajemy jedno jajko i wodę. Zagniatamy na jednolitą masę. Możemy włożyć do lodówki, jeśli jest mocno lepiące. Wykładamy spód foremki (wyłożonej papierem do pieczenia) i pieczemy w 200 stopniach przez około 15 minut. Spód wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia. Masa serowa: Twaróg mielimy 2- lub 3- krotnie (jeśli używamy wiaderkowego, nie mielimy) miksujemy razem z masłem, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym (lub aromatem, ziarenkami wanilii), żółtkami, mąką ziemniaczaną na gładką masę. Następnie, cały czas miksując dodajemy mleko i śmietankę. Masa będzie bardzo lejąca. W oddzielnej misce ubijamy białka na sztywno. Można dodać szczyptę soli. Delikatnie przekładamy białka do masy serowej i ostrożnie mieszamy szpatułką aż białka się ""wmieszają"". Masę wylewamy na spód i pieczemy w 180 stopniach przez 60-70 minut. Ja piekłam równo 65. Ciasto zostawiamy do wystygnięcia w piekarniku, po jakimś czasie otwieramy drzwiczki, studzimy, wyjmujemy z piekarnika i czekamy do wystygnięcia. Dobrze smakuje z musem malinowym i wiórkami czekolady. A mus malinowy zrobiłam tak: Mrożone maliny umieściłam w małym rondelku, dodałam 2 łyżki wody i cukier do smaku. Podgrzałam mus. W małym kubeczku w niewielkiej ilości wody rozpuściłam 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej i dodałam do gotującego się musu aby zgęstniał.

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
pieczonetruskawki.blogspot.com

Przepis

Sernik jak chmurka z kruchym spodem

Zadanie

Słodkie szaleństwo

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Ciasto czekoladowe z mas...

info 2013
Blog: rafalszwajlik.blox.pl
Trudność:
Czas wykonania: 60min
Kategoria: Ciasta i desery