Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Babeczki limonkowe z migdałami

O przepisie

Czas wykonania: pow. 2 godz.
Kategoria: Ciasta i desery

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • mąka pszenna 500 g
    • jaja 1 szt
    • żółtka 3 szt
    • mleko 200 ml
    • sól szczypta
    • cukier biały drobny 3 łyżki
    • masło Lurpak 250 g
    • limonki 2 szt
    • migdały 100g
    • drożdże 5 dag
    • cukier trzcinowy złoty 4 łyżki

Jak przygotować

Migdały zalej wrzątkiem, a po 10 minutach obierz je z brązowych skórek. Połowę z nich zmiel. Do letniego mleka dodaj pokruszone drożdże, 3 łyżki mąki i łyżeczkę cukru - Wymieszaj. Odstaw na 10 minut. Jajo i żółtka zmiksuj z cukrem. Dodaj szczyptę soli, sok z jednej limonki, wzburzone drożdże i mąkę. Wyrabiaj ciasto dodając stopione i schłodzone 100 g masła Lurpak oraz na końcu zmielone migdały. Gdy ciasto będzie odchodzić od ręki odstaw je do wyrośnięcia. Wyszoruj limonki, osusz i zetrzyj z nich zieloną skórkę do miseczki. Dodaj do niej cukier trzcinowy i wymieszaj. Jeśli lubisz słodkie wypieki dodaj więcej cukru. Dla mnie to w zupełności wystarczająca ilość. Rozwałkuj ciasto na grubość pół centymetra, wytnij z niego paski o szerokości 4 cm zwężające się z jednej strony. Posmaruj je półpłynnym masłem i posyp cukrem ze skórką z limonki. Zwijaj je w rulony zaczynając od szerszej części. Rulony włóż w wysmarowane foremki do muffinek. Górę babeczek posyp pozostałym cukrem limonkowym i udekoruj migdałami. Piecz w temp. 180 stopni do chwili, aż ładnie się zarumienią a patyczek po nakłuciu będzie suchy.

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
Gotuj sam

Przepis

Babeczki limonkowe z migdałami

Zadanie

Słodkie szaleństwo

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Wielkanocne ciasto z kar...

info 2013
Blog: MaKaGiGi
Trudność:
Czas wykonania: 200min
Kategoria: Ciasta i desery