Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Czekoladowo-Rumowa Babka z Migadałami

O przepisie

Czas wykonania: 60 min.
Kategoria: Przekąski

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • Gorzkiej Czekolady 1 tabliczka
    • Jajek 5
    • Miałkiego Cukru 150g
    • Masła Lurpak 40
    • Mąki Pszennej 20g
    • Mąki Ziemniaczanej 20g
    • Proszku do Pieczenia łyżeczka
    • Rumu 2
    • Soli szczypta
    • Mlecznej i Gorzkiej Czekolady 200g
    • Migdałów w Płatkach 50g

Jak przygotować

W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną na małe kosteczki tabliczkę czekolady. Kiedy czekolada powoli zacznie się rozpuszczać dodajemy kawałki masła, całość mieszamy na jednolitą, gładką masę. Następnie oddzielamy białka od żółtek. Jak dla mnie niezbyt wdzięczne zadanie, tym bardziej, że zawsze musi mi do białek wpaść albo trochę żółtka albo skorupka. W takich sytuacjach polecam przetestowany już sposób na ratowanie naszej przyszłej piany, która się nie ubije, jak tylko znajdzie się tam odrobina żółtka. Należy wziąć skorupkę od jajka i nią wyłowić niepożądane żółtko. Żółtka należy bardzo dokładnie utrzeć z cukrem na gładki kogel mogel. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Sprawdzajcie jej sztywność nad zlewam, kiedyś byłam przekonana, że piana ubiła się rewelacyjnie i koniec końców skończyło się myciem podłogi:) Do żółtek dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną, przesianą mąkę pszenną oraz łyżeczkę proszku do pieczenia. Przestudzoną czekoladę łączymy z żółtkami i mąką, cały czas energicznie mieszając. Następnie dolewamy do czekoladowej masy kieliszek rumu. Na koniec bardzo delikatnie łączymy ubite białka z masą, najlepiej dodawać pianę niewielkimi partiami, mamy wtedy gwarancję, że piana nie opadnie. Przygotowaną masę przelewamy do formy, w moim przypadku formy od babki, i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy ok 60minut. Pod koniec czasu pieczenia, ponownie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, ja użyłam jednej tabliczki gorzkiej czekolady, a drugiej mlecznej. Kiedy zacznie się rozpuszczać dolewam rum, zacznie ona bardzo szybko gęstnieć, ale nie przejmujcie się, wystarczy masło, łyżka mleka i znów stanie się płynna. Na rozgrzanej suchej patelni teflonowej podprażam na złoty kolor płatki migdałowe. Sprawdzamy ciasto patyczkiem, jeśli jest suchy to znaczy, że ciasto się upiekło i nie grozi nam zakalec, chociaż w sumie to nigdy nic nie wiadomo:). Piekarnik wyłączamy, ale ciasto zostawiam jeszcze na jakieś 15 minut w środku z uchylonymi drzwiczkami, tak na wszelki wypadek, żeby nie opadło. Nie zmieniam tym sposobem gwałtownie temperatury. Po wyjęciu ciasto polewamy przygotowaną czekoladą i obsypujemy płatkami migdałów. Dekorujemy złotymi kuleczkami, śmietaną lub świeżymi owocami. Ja zdecydowałam się na skromną dekorację, bo połączenie czekolady z prażonymi migdałami zachwyciło mnie wizualnie i nie chciałam psuć tego piękna. Poza tym minimalizm czasem bardziej urzeka niż przesyt i bogactwo dodatków.

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
www.moje-kulinarne-rozterki.blogspot.com

Przepis

Czekoladowo-Rumowa Babka z Migadałami

Zadanie

Słodkie szaleństwo

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Perlotka czyli gruszki z...

info 2013
Blog: kulinarna-fuzja.blogspot.com
Trudność:
Czas wykonania: 60min
Kategoria: Ciasta i desery